Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik overlevde Rex - etter 16 dager uten mat og vann

Eieren hadde gitt opp. Så hørte lokalkjente klynk nede fra et juv.

 MEDTATT:  Rex hjemme på kjøkkenet i Rakkestad hos matfar Hans Oskar Gudim og husets yngste. Nå skal elghunden spise seg forsiktig opp igjen etter 16 magre døgn på fjellhylle i Telemark. Foto: Privat.
MEDTATT: Rex hjemme på kjøkkenet i Rakkestad hos matfar Hans Oskar Gudim og husets yngste. Nå skal elghunden spise seg forsiktig opp igjen etter 16 magre døgn på fjellhylle i Telemark. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elgjeger og hundeeier Hans Oskar Gudim (33) i Rakkestad i Østfold hadde langt på vei gitt opp å finne igjen elghunden Rex - iallefall i live.

Fredag 2. oktober ble den halvannet år gamle hannhunden sluppet ut på en liten luftetur etter sin første elgjakt i Telemark. Det var første gang Rex ble borte, og det var akkurat den dagen eieren ikke hadde husket å sette på GPS-halsbånd.

Sist søndag hadde det gått 16 døgn med resultatløs leiting og uten livstegn etter Rex. Da ringte naboer i jaktterrenget i Hjartdal.

Noen hadde hørt klynkelyder nede fra et juv i bratte terrenget.

Der var det en hund på ei fjellhylle, bare noen hundre meter fra der Rex sist ble to helger før.

Tau
Med hjelp av tau kom redningsmannskap ned og Rex opp.

Det er avisa Telen på Notodden som forteller om den ekstraordinære redningen og hundens tilstand etter 16 døgn uten mat og nesten uten vann.

- Den var så glad for å se folk igjen. Det er nesten rart at den har overlevd, for det var verken mat eller vann der den sto. Trolig har bare fått slikket i seg litt rim om nettene, sier Helle Solberg til avisa.

Hun er en av jaktnaboene som var med på å redde Rex - utrolig nok i live.

-  Han logret. men var merkbart slapp, sier Solberg til Telen.

Og hvordan kan en hund overleve 16 døgn uten mat og vann ?

- Det kan jeg ikke forklare, men det er lite sannsynlig at Rex har vært andre steder enn nede på fjellhylla. Og der var det ikke mat. Han er veldig folkekjær og ville ganske sikkert sporet seg fram til folk hvis den hadde kunnet, sier Hans Oskar Gudim til Dagbladet.

Nå har Rex vært hjemme på gården i Rakkestad et par døgn sammen med husets barn og andre elghunder, og blitt kost masse med.

- Han er medtatt og bærer preg av det han har vært utsatt for. Uten at jeg har veid, er det tydelig at han har gått seks-sju kilo i vekt i løpet av de 16 dagene. Han veide nok opp mot 20 kilo, og kroppsvekta er redusert med en tredel.

På diett
- Hva sier veterinæren om utsiktene til at Rex kommer helt til hektene igjen ?

- Vi har vært til en dyrlegesjekk i dag tirsdag, og der brukte de også uttrykket «medtatt». Men de tror det kommer til å gå bra. Vi har fått beskjed om å fore forsiktig den første tiden og bløte opp all maten i vann for at han skal få tilbake den rette væskebalansen. Og så har vi fått beskjed om at han må hvile fra mer jakt i år. Han for vel bli med som en tur når vi skal tilbake til Hjartdal på mer elgjakt til helgen, sier Rex' herre Hans Oskar Gudim.

Som ikke kommer til å sette på halsbåndet med GPS da. Og som er veldig glade for det store engasjementet for å finne igjen Rex, blant annet gjennom en Facebook-side for savnede hunder.

 REDUSERT, MEN I LIVE:  Halvannet år gamle Rex hjemme igjen i Østfold - seks-sju kilo magrere etter 16 døgn på en fjellhylle i Telemark. Foto: Privat.
REDUSERT, MEN I LIVE: Halvannet år gamle Rex hjemme igjen i Østfold - seks-sju kilo magrere etter 16 døgn på en fjellhylle i Telemark. Foto: Privat. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!