Slik overlever «banansvenskene» i Oslo-jungelen

Det tok fire timer i Norge før Ludvig Kask Ogenblad (19) hadde betalt 3000 kroner i «Norgesgebyr». I Oslo deler han leilighet med 14 andre svensker.

- LURT: Ludvig Kask Ogenblad (19) føler seg lurt for 3000 kroner etter fire timer i Oslo. Nå starter han jobbjakta for å spare penger han trenger til å realisere drømmen om å bli engelsklærer i Japan. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
- LURT: Ludvig Kask Ogenblad (19) føler seg lurt for 3000 kroner etter fire timer i Oslo. Nå starter han jobbjakta for å spare penger han trenger til å realisere drømmen om å bli engelsklærer i Japan. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den store drømmen for Ludvig (19) er å bli engelsklærer i Japan. Hjemme i Karlskrona finnes det ikke jobber, derfor kom han i går til Oslo for å legge seg opp penger til studieoppholdet. Målet er å ha 80 000 kroner i banken etter seks måneder i den norske hovedstaden.

Dagbladet møtte ham i en av leilighetene Svenska Föreningen leier ut i Oslo sentrum. Der betaler han 3050 kroner i måneden og deler rom med to kompiser. Til sammen bor det 15 stykker i leiligheten.

— Jeg drar til Japan i oktober. Først skal jeg studere japansk i to år, så er målet å bli engelsklærer der, forteller Ludvig noen få timer etter at han har blitt en av Norges 80 000 svenske arbeidere.

I går skrev Dagbladet om svensker som skreller bananer på Stabburets fabrikk på Tveita i Oslo. «Banansvenskene» var tema på «Skavlan»  sist fredag, der den svenske gravejournalisten Janne Josefsson fleipet med at svensker drar til Norge for nettopp å skrelle bananer.

- Ulovlig gebyr Josefsson er programleder i SVTs «Uppdrag granskning», som i kveld sender dokumentaren «Baksidan av den norska jobbdrömmen». Der fortelles historien om hvordan unge svensker blir utnyttet i Norge. Blant annet kommer det fram i dokumentaren hvordan svenske ungdommer må betale et «Norgesgebyr» når de flytter inn hos Svenska Föreningen.

Gebyret er på 3000 kroner, og er ifølge Leieboerforeningen ulovlig. Men selv om Svenska Föreningen i to måneder har vært klar over at gebyret er omstridt, måtte Ludvig likevel betale det da han flyttet inn i går.

- ULOVLIG: Anne Mette Hårdnes i Leieboerforeningen forklarer at gebyret Ludvig har betalt er ulovlig. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
- ULOVLIG: Anne Mette Hårdnes i Leieboerforeningen forklarer at gebyret Ludvig har betalt er ulovlig. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Det bor om lag 200 svensker i foreningens leiligheter. I fjor flyttet 300 nye svensker inn i leilighetene.

Da Dagbladet forteller Ludvig at det er tvilsomt om utleierne i Svenska Föreningen har lov til å kreve inn gebyrene, føler Ludvig seg utnyttet.

— Jeg har vært i Norge i fire timer og er lurt for 3000 kroner. Jeg vil ha pengene tilbake. Jeg føler foreningen utnytter ungdommer som kommer hit for å tjene penger, sier Ludvig.

Får pengene tilbake Dagbladet tar 19-åringen med til Leieboerforeningen, der han møter advokat Anne Mette Hårdnes. Hun kan fortelle at han kan betale 50 kroner i husleie neste måned.

— Du kan gi en 50-lapp, så har du dekket opp neste måneds leie, siden du har betalt inn 3000 kroner som du ikke skulle ha betalt, sier Hårdnes til Ludvig.

— Det er ikke lov å ta slike gebyrer. Det er et ufravikelig punkt i husleieloven, forklarer hun.

LOVER OPPRYDNING: Niklas Johansson lover å rydde opp i kontraktene svenske ungdommer må skrive under på. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
LOVER OPPRYDNING: Niklas Johansson lover å rydde opp i kontraktene svenske ungdommer må skrive under på. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Ludvig starter nå jobbjakta i Oslo, han er ikke fremmed for å skrelle bananer.

— Jeg er ikke kresen og kan ta nesten hvilken som helst jobb. Jeg er forberedt på å stå på de månedene jeg er her, slik at jeg kan oppfylle drømmen min. Jeg skal skrive ferdig CV-en min i kveld og så melde meg hos vikarbyråer i morgen.

PS! Svenska Föreningen drives og eies av svensker.