Slik overlever du røykeloven

Den 1. juni er det slutt på innerøyk. Slik overlever du da.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Forskeren Geir Finne ved Universitetet i Tromsø damper Camel og South State uten filter uten stans. Han er kjent lokalpolitiker (Sp) og kafegjest i Tromsø. Men etter 1. juni kan han ikke lengre tenne sin sigarett på byens kafeer og barer. Det sørger den nye røykeloven for. Derfor har han utarbeidet det han kaller en «geriljaguide» for røykere.

- For å opprettholde selvrespekten, sier Finne (55) til Dagbladet. Men lovbrudd vil han ikke oppfordre til.

- Ikke fyr opp røyken på røykfrie steder. Det tjener bare helsefanatikerne på. Derimot føler jeg det nedverdigende å gå på utesteder og legitimere Regjeringens mobbekampanje, sier han.

Utstøtt

- Hva er det du vil oppnå?

- Konkurransevridning mellom utestedene. Deretter avgiftslekkasje til utlandet. Og å straffe politikere. Når de behandler 40 prosent av befolkningen som små barn, må vi ha rett til å reagere som barn: Med trass, sier Finne.

Slik overlever du som røykefanatiker

  • Bruk uterestaurantene. Kle deg godt og gi eierene gode grunner til å holde åpent så lenge som mulig. Og åpne så tidlig de kan om våren. Spør etter ulltepper, varmestråling og tak (dersom det mangler).
  • Om du likevel må gå innendørs, gi aldri tips. Overlat det til ikke-røykerene.
  • Jobb overtid og ta det ut som avspasering. Utnytt ferie, langhelger og billige flyreiser til å flykte landet og nyte innendørs røyk i storbyer i Europa.
  • Bruk tollkvoten optimalt. Ikke bare sigaretter og alkohol, men også kjøttkvoten.
  • Matvarene kan du bruke om vinteren, da du går i indre emigrasjon. Inviter røykevenner hjem til deg, bruk av kvota og ypperlige matvarer fra utlandet. Det er dessuten billigere enn å gå på en restaurant der du ikke får røyke.
  • Allier deg med vennligsinnede ikke-røykere som kan handle tollfritt til deg når de er i utlandet. Du kanaliserer avgifter til land som behandler røykere sivilisert.
  • Gi ikke Høybråten skylda for røykeloven. Det tar han som en ære. Spør heller hvor det er blitt av det de liberale i Høyre og Venstre.
  • Ta avstand, i skrift og tale, fra en Regjering som iverksetter den største mobbekampanjen noenansinne, og som samtidig tror de kan fortelle barn at de må slutte å mobbbe hverandre.
  • Meld deg inn i et politisk parti, gå på partienes nominasjonsmøter og fjern helsefanatikere fra stortingslistene.

- På sikt bør det være mulig å endre denne loven, tror han.

Det er 20 år siden bergenseren flyttet til Tromsø, kjent som en av landets mest livlige utelivsbyer. Nå vil han aldri mer sette sine bein på et sted som praktiserer røykeloven.

- Jeg nekter å stå ute på gaten og røyke som en utstøtt. Mine tidligere stamkafeer vil tape noen kroner, men de går neppe konkurs. Mitt framtidige sosiale liv vil fra nå av foregå på uterestauranter, i siviliserte storbyer i Europa eller hjemme sammen med venner og kjente.

KrF-moralismen

Han tror utelivsbransjen i Tromsø går tøffe tider i møte:

- Jeg har gått såpass mye på kafe at jeg har lagt merke til at de røykfrie avdelingene som oftest står tomme. Min spådom er at røykeloven vil true noen av de ansattes arbeidsplasser. Det merkverdige er at deres egen organsisajson har vært en pådriver for en slik utvikling.

Han er skuffet over partiene som har latt seg forlede av «KrF-moralismen».

- Vi skal åpenbart ha et samfunn bestående av prektige, sunne mennesker. Formyndersamfunnet gaper over stadig nye grupper. Nå ligger det i kortene at de overvektige er neste angrepmål. Det ender vel med at de må dra til Tyskland for å ete svinesteik, sier Finne.

<B>INNRØKT:</B> Geir Finne nekter å slutte. Her er hans overlevelsesråd.