Meteor over Norge:

Slik overvåkes de farlige meteoridene

NASA har oppdaget 2022 ulike steiner som går i bane rundt sola, og som potensielt kan skape katastrofe dersom de hadde truffet jorda.

METEOR: Natt til søndag kunne store deler av Sør-Norge se en enorm meteor lyse opp himmelen. Video: Dagbladet-tipser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meteoren som i helga lyste opp store deler av den norske nattehimmelen, var en såkalt tiårs-meteor - altså av en slik størrelse at den bare inntreffer hvert tiende år.

Til sammenlikning er det også noe som heter 10 000-årsmeteorer, og det er de som virkelig kan skape katastrofe.

Det forteller astrofysiker Tor Aslesen, som leder Norsk Astronomisk Selskap, og som også er talsmann i Norsk meteornettverk, til Dagbladet.

Det har ifølge ham nå trolig gått mer enn 10 000 år siden forrige gang en 10 000-årsmeteor traff jordkloden.

- To tredjeparter av meteorittene faller i havet, og den siste tredjedelen på bakken, så man vet ikke hundre prosent sikkert om det kan ha vært andre sammenstøt, men på bakken har vi ikke funnet noen store meteorittkratre som vi vet stammer fra kollisjoner de siste ti tusen åra, sier Aslesen.

Overvåkes

I Norge finnes det ingen teleskoper som fanger opp steiner i verdensrommet, ifølge astrofysikeren, men Norsk meteornettverk har tre kameraer som til enhver tid følger med og sporer ildkuler. De samarbeider dessuten med Norsar (forskningsinstitutt) for å bedre kunne peile lyd og nedslag.

- I USA har NASA et kamerasystem som følger mye bedre med, og de forsøker å spore alle steiner som går i bane rundt sola, forteller Aslesen.

- NASA har per nå 2022 slike steiner i kikkerten, og de oppdager stadig nye, sier han.

NASA har også et omfattende teleskopnett og flere observatorier, der de også finner kometer og asteroider langt borte.

- Ikke mye å gjøre

- Hos NASA beregnes disse steinenes framtidige posisjoner ut, og de har per nå ikke funnet noen som er på kollisjonskurs med jorda de neste 100 åra, sier Aslesen.

- Men vi vet jo aldri helt hva som kan dukke opp. Og skulle det plutselig komme en stein på over 100 meter i diameter inn i atmosfæren, er det ikke så mye vi kan gjøre, legger han til.

Selv mener han imidlertid at det er liten grunn til bekymring.

- Jeg er ikke så veldig redd. Den størrelsen vi kan forvente, er de interessante - som den vi opplevde i helga, eller den som kom inn i jordatmosfæren om morgenen 15. februar 2013 over Ural-regionen i Russland.

SLO NED PÅ LØTEN: En meteoritt slo tirsdag 5. januar ned på Løten. Se de utrolige bildene her. Video: NORSAR/NTB Vis mer

Forskyve banen

Dersom det blir oppdaget en meteoride som er på kollisjonskurs med jorda, og som er av en slik størrelse at den kan skape en stor naturkatastrofe, er det å sprenge den i stykker ingen god idé, ifølge Aslesen.

- Om man sprenger den, slipper vi ikke unna, for da vil det komme en skur i stedet, som kan skape vel så store problemer over et stort område, sier han.

Det som derimot kan redde jorda fra en meteor-katastrofe, er å forskyve meteoridens retning.

- Meteoridene går i bane rundt sola, og det skal ikke mye til for å endre denne banen. Man kan for eksempel sende opp en liten satellitt og plassere den på meteoriden. Det vil være tilstrekkelig for at dens retning forskyves nok til at man unngår et sammenstøt, sier Aslesen.

SVÆRT NÆR: Den 17. november passerte jorda halen til en komet, noe som resulterte i en meteorsverm. Video: Twitter / Norsk meteornettverk / YouTube Vis mer

Mega-krater

Et kjent meteorittkrater som må ha ført til omfattende ødeleggelser på jorda, ligger nær Winslow i ørkenen nord i Arizona.

Det kalles Barringerkrateret, og det anslås at det ble skapt for 50 000 år siden, da en meteoritt som var minst 50 meter i diameter, og med en hastighet på 12,8 kilometer per sekund, traff kloden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer