GOD BEHANDLING: God behandling kan forebygge hjerte- og karproblematikk. Foto: COLOURBOX
GOD BEHANDLING: God behandling kan forebygge hjerte- og karproblematikk. Foto: COLOURBOXVis mer

Slik påvirker diabetes din hjerte-risiko

God behandling og kontroll av diabetes kan forebygge hjerte- karsykdom hos denne gruppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): En studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Jama mandag viser at screening av hjertet ikke forebygger hjerteinfarkt hos diabetikere. Bare god kontroll av diabetesen bedrer hjertehelsa.

- Vi fant at den beste behandlingen for å forebygge hjerteinfarkt og død hos diabetespasienter var god diabeteskontroll, sier hovedforfatter Joseph B. Muhlestein i en pressemelding.

Derfor gir diabetes økt hjerterisiko Diabetes type 2 er den ytterste konsekvens av metabolsk syndrom, som er overvekt, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Diabetes gir en ekstra risiko i tillegg til disse tradisjonelle risikofaktorene for hjerte- karsykdom.- Diabetes type 2 er ikke bare en blodsukkersykdom, den gir også forstyrrelser i fettstoffskiftet i kroppen, sier Trond Geir Jenssen.- Noen studier viser at opptil 75 prosent av de med diabetes type 2 har nedsatt hjertefunksjon. Vi ser at også de med diabetes type 1 har økt risiko for hjerte- karsykdom. Det tyder på at blodsukkeret absolutt spiller en rolle, sier Ofstad.En studie hun publiserte tidligere i år, sammenliknet hjertefunksjonen hos personer med diabetes type 2 med en lik gruppe uten diabetes.- Diabetikerne har dårligere hjertefunksjon. Det ser altså ut til at det er diabetes som sannsynligvis forårsaker den reduserte hjertefunksjonen, sier Ofstad.- Et øket blodsukker setter i gang en rad med effekter i blodårene. Noe av det første som skjer, er at overflaten av blodårene blir påvirket. Det starter så en prosess med betennelse og opphoping av fettstoffer, spesielt kolesterol, inne i karene og åreforkalkningsprosessen er i gang. Høyt blodsukker i seg selv gjør at denne prosessen starter, sier Lars Gullestad.

- God medisinsk behandling er like effektivt. Sånn sett er det en god nyhet. Så lenge du har god kontroll på diabetesen, trenger du ikke gå til mange ekstra kontroller av hjertet, , sier Jenssen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn