Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik påviker alkohol deg og din evne til å kjøre bil

Ifølge Trygg Trafikk fyllekjører 21 000 mennesker hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Alkohol er vannløselig og fordeler seg i vannholdig vev i kroppen, som blod og muskelmasse. Siden menn oftest har mer muskler og større kropp enn kvinner, vil menn ofte få lavere promille av det samme alkoholinntaket, forklarer Jan Toralf Fosen, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Alkohol reduserer konsentrasjonsevnen din, øker stemningsleiet, hemmer korttidshukommelsen, gjør deg mindre kritisk og mer impulsiv, og noen ganger også mer aggressiv.

Alkoholsymptomer Fosen forklarer hvordan du blir påvirket ettersom promillen stiger:

- Du begynner å føle deg lett påvirket når promillen er rundt 0,5. Mellom 0,5 og 1 i promille begynner du å få flere av de klassiske symptomene, som svekket dømmekraft, økt reaksjonstid og økt sjansetaking. I tillegg vil konsentrasjonsevnen svekkes, sier Fosen, og fortsetter:

- De fleste får dårligere balanse, kontroll og taleevne når promillen når 1. Over 1,5 i promille oppstår det ofte hukommelsesproblemer, samtidig som de sløvende virkningene av alkoholen øker. Ved økende promille forsterkes de uønskede effektene. Promille over 3 kan være dødelig.

Fosen påpeker at det er betydelige forskjeller i alkoholeffekter fra person til person. Dette påvirkes blant annet av hvor lenge rusen varer, forventninger og om du er vant til å drikke.

Får tunnelsyn Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk, forklarer også at det er flere måter alkohol påvirker kroppen på som gjør at man blir uegnet til å kjøre bil.

- Du får svekket avstandsbedømming, svekket koordineringsevne, redusert evne til å tolke inntrykk, dårligere nattsyn og tunnelsyn. Sistnevnte betyr at du ikke registrerer det som skjer i utkanten av synsfeltet ditt. I tillegg blir du fortere trøtt, sier han og legger til:

- Jo mer alkohol du inntar, jo mer svekkes egne evner og selvkritikk. Dette kan føre til at du tar beslutninger du ellers ikke ville tatt, sier Johansen.

OVERLEGE: Jan Toralf Fosen er overlege ved Folkehelseinstituttet, og forklarer hvordan alkohol påvirker kroppen. Foto: FHI
OVERLEGE: Jan Toralf Fosen er overlege ved Folkehelseinstituttet, og forklarer hvordan alkohol påvirker kroppen. Foto: FHI Vis mer

Han peker på to viktige ting du kan gjøre for å hindre promillekjøring.

- Du kan i førsteomgang unngå å gjøre det selv. Alt for mange tenker at de kan kjøre dagen derpå etter å ha sovet i åtte timer. En tommelfingerregel er at du bør vente minst tolv timer fra du inntok den siste enheten med alkohol til du kjører, sier Johansen.

Meld til politiet Det andre du kan gjøre er å stoppe andre fra å kjøre med ulovlig promille.

- Om du ser noen som skal til å kjøre med promille, må du prøve å hjelpe personen med å ta en fornuftig avgjørelse. Om du ikke klarer å stoppe personen, bør du ringe politiet, sier Johansen.

Han sier at han har forståelse for at det kan være vanskelig å melde en venn til politiet, men påpeker at det kan redde liv.

- Risikoen for at du utsetter deg selv og andre for ulykker, øker proporsjonalt med alkoholinntaket, sier Johansen.

Han forteller videre at rundt 21 000 personer kjører med ulovlig promille hver eneste dag i Norge.

- Dette er alt for høyt. Allikevel er det relativt lite promillekjøring i Norge sammenliknet med andre land. Samtidig er andelen drepte i trafikken på grunn av promillekjøring det samme i Norge som i andre land, sier Johansen.

Noen få verstinger Ifølge Trygg Trafikk er det menn mellom 20 og 35 år som utgjør den største gruppa blant promillekjørere. Omtrent 45 prosent av alle promilledømte har over 1,5 i promille, og det er sjåfører med høy promille eller blandingsrus som utgjør hovedproblemet i forhold til antallet promilleulykker.

TA ANSVAR: Jan Johansen er direktør i Trygg Trafikk, og oppfordrer alle til å prøve å stoppe personer som vil promillekjøre, eller melde inn til politiet. Foto: Trygg Trafikk
TA ANSVAR: Jan Johansen er direktør i Trygg Trafikk, og oppfordrer alle til å prøve å stoppe personer som vil promillekjøre, eller melde inn til politiet. Foto: Trygg Trafikk Vis mer

- Dette viser at det relativt sett er en liten gruppe som står for mesteparten av promillekjøringen og utgjør det store problemet, sier Johansen.

Han viser til at i 24 prosent av alle dødsulykker i trafikken er rus en medvirkende årsak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!