DYRERE EU-FERIE: Euroen har blitt dyrere for nordmenn etter at britene på fredag bestemte å trekke seg ut av EU. - Men den er ikke kjempestyrket. Det vil neppe ha det kolossale utslaget, sier økomom Hallgeir Kvadsheim. 
DYRERE EU-FERIE: Euroen har blitt dyrere for nordmenn etter at britene på fredag bestemte å trekke seg ut av EU. - Men den er ikke kjempestyrket. Det vil neppe ha det kolossale utslaget, sier økomom Hallgeir Kvadsheim. Vis mer

Slik påvirker brexit din ferieøkonomi

Billigere å dra til England, men dyrere til EU-land. Her er ekspertenes råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britenes EU-nei førte umiddelbart til at pundet svekket seg. Allerede natt til fredag var det på sitt laveste nivå på 31 år.

Rent økonomisk vil nordmenn som har lagt sommerferien til Storbritannia i år, kunne merke dette på lommeboka.

- Og det gjør det nok mer attraktivt å dra til England på ferie nå, påpeker økonom Hallgeir Kvadsheim, som blant annet er programleder i Luxusfellen på TV 3.

Finansminister: Siv Jensen forteller om de økonomiske konsekvensene ved Brexit. Vis mer

Dyrere EU-ferie

Euroen har derimot styrket mot den norske krona seg etter brexit. Og dette vil naturligvis gi et negativt utslag for ferieøkonomien til nordmenn som reiser til EU-land i sommer.

- Men den er ikke kjempestyrket. Det vil neppe ha det kolossale utslaget, sier Kvadsheim.

- Mange har allerede bestilt og betalt feriene sine, så disse utgiftene er jo allerede ute av verden, men det er klart at leveutgiftene vil bli noe dyrere, tilføyer han.

Årsaken til at det britiske pundet svekket seg mot norsk valuta etter brexit er ganske åpenbar, mener Kvadsheim, ettersom pundet er knyttet til den britiske økonomien. Grunnen til at Euroen er styrket mot den norske krona synes han derimot det er vanskeligere å forklare.

Flere effekter

Ifølge informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi er det ikke spesielt overraskende at Euroen ble styrket.

- Euroen er en mye større valuta en den norske krona, som er relativt liten - og som det derfor er knyttet større usikkerhet til. Norske kroner er derfor en valuta mange investorer vil ut av i situasjoner som denne, sier Staavi til Dagbladet.

Usikkerheten brexit har ført til, både politisk og økonomisk, har ført til flere effekter, men det er så mange variabler her som trekker i ulike retninger at det er umulig å spå hvordan utviklingen vil bli videre, mener Staavi.

Det er neppe et dristig tips at vi vil se svingninger i finansmarkedene i ukene som kommer, ifølge ham..

- Finner løsninger

- Situasjonen nå er uoversiktlig, og dette er neppe noe som vil roe seg med en gang, sier han. Ny informasjon kan komme hver dag. Dersom for eksempel Skottland trekker seg ut fra Storbritannia og blir værende i EU som det allerede snakkes om, vil det påvirke bildet. I løpet av helgen er det også spekulert i om skottene kan blokkere Brexit. Ingen er gitt å ha full oversikt nå, fortsetter Staavi og tilføyer:

- Men i realiteten har ingenting endret seg siden fredag. Storbritannia er fortsatt medlem av EU, og de kommer også til å være det en stund til. Markedene reagerer på en kvalifisert gjetning om framtida.

Og når det gjelder nettopp framtida er han ganske så positiv.

- Jeg tror verden går videre og at vi fortsetter å handle med hverandre, og at man finner en fornuftig løsning på dette. Alle parter er tjent med at man klarer å samarbeide etter denne skilsmissen, sier Staavi.

- Det er jo litt slik at når sjokket har lagt seg må vi finne de gode løsningene, tilføyer han.

- Jeg stoler på at politikerne i England og i EU er pragmatiske og raskt finner noe begge sider kan leve med.

IKKE SÅ BEKYMRET: - Jeg tror verden går videre og at vi fortsetter å handle med hverandre, og at man finner en fornuftig løsning på dette, sier infomasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge. 
Foto: Rune I. Myhre / Dagbladet
IKKE SÅ BEKYMRET: - Jeg tror verden går videre og at vi fortsetter å handle med hverandre, og at man finner en fornuftig løsning på dette, sier infomasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge. Foto: Rune I. Myhre / Dagbladet Vis mer