Anne-Elisabeth Hagen

Slik påvirker de nye meldingene Hagen-etterforskningen

Politiinspektør Tommy Brøske avslører overfor Dagbladet at politiet har mer informasjon nå, enn de hadde før sommeren.

HOLDER SEG TIL HYPOTESEN SIN: Politiet tror at forsvunnede Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept. Video: Dagbladet Vis mer

I slutten av juni tok saken om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen en sjokkerende vending. Etter å ha ansett forsvinningen en bortføring i åtte måneder, endret politiet sin hovedhypotese: de mener bortføringen kan ha blitt fingert for å skjule et drap.

Politiet sier at den hovedhypotesen fortsatt står ved lag, men det kom i dag fram nye opplysninger om hva som har skjedd i løpet av sommeren.

Familien mottok 8. juli en melding fra den mistenkte motparten om at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live. Politiet sier at de tar meldingen på alvor, men mener det fortsatt er usannsynlig at hun lever. Likevel har meldingen og sommerens etterforskning ført politiet framover.

- Mer informasjon

I et intervju med Dagbladet tirsdag forteller politiinspektør Tommy Brøske at de nå har mer informasjon enn 26. juni.

HOLDER KONTAKT: Tirsdag ettermiddag orienterer bistandsadvokat Svein Holden og politiinspektør Tommy Brøske om den seinere tids utvikling i saken om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Video: Dagbladet Vis mer

- Siden sist har etterforskningen gått videre framover. Vi har mer informasjon nå, enn vi hadde før sommeren, sier Brøske.

Hagen-familiens bistandsadvokat Svein Holden sier det har vært «tydelig» kommunikasjon med motparten etter beskjeden de fikk 8. juli. Politiet er svært opptatt av å klare å avdekke hvem denne aktuelle motparten er. Tommy Brøske bekrefter overfor Dagbladet at meldingene nå er en sentral del av undersøkelsene

- Med bakgrunn i det som har skjedd, fortsetter etterforskningen vår med stor styrke. Vi tar den siste henvendelsen på alvor, og har igangsatt etterforskningen rundt det, sier Brøske og tilføyer:

- Vi tilpasser etterforskningen etter de gjøremål og framdrift vi til enhver tid mener at det er behov for.

Mulig sammenheng

Familiens bistandsadvokat Svein Holden sier til Dagbladet tirsdag at han og familiens ser på henvendelsen 8. juli som et klart og tydelig svar på budskap som familien formidlet til motparten i midten av mai i år. Hva dette budskapet er, vil han ikke kommentere.

Henvendelsen til familien kom tolv dager etter politiets siste pressekonferanse, der de lanserte teorien om et mulig drap fordekt som bortføring. Brøske sier at det er naturlig å tenke at tidspunktene kan ha en sammenheng.

- Det er naturlig å tenke at vår pressekonferanse kan ha hatt en innvirkning på at det kom en henvendelse. Vi registrerer at bistandsadvokaten henviser til kommunikasjon i mai. For oss er det altfor tidlig å komme med en konklusjon, sier Brøske.

Brevarket

I boligen til ekteparet Hagen ble det funnet et langt brev, skrevet på gebrokkent norsk. Dokumentet har hele tiden vært av politiets viktigste bevis, og politiet avslørte i juni at de mener å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret ble solgt.

- Vet dere mer om hvor papiret ble solgt nå? spør Dagbladets reporter.

- Jeg ønsker ikke å kommentere eller dele informasjon rundt det spørsmålet, svarer Brøske.

Hevder Hagen lever

Bistandsadvokat Svein Holden sier at familien Hagen var i kontakt med det de antar er kidnapperne 8. juli, og at «de sier klart at Anne-Elisabeth Hagen lever».

26. juni uttalte politiinspektør Tommy Brøske at politiet har endret hovedhypotese til at de tror at Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept. Denne hypotesen stå de fortsatt ved, til tross for den nye henvendelsen.

- Fra starten har vi også etterforsket ut fra andre hypoteser, men vi anser disse som svekket. Vi anser det som mest sannsynlig at vi står overfor et drap, sier Brøske.

Holden sier likevel at familien fortsatt oppfatter dette som en kidnappingssak, og at kontakten 8. juli styrker deres teori.

- Familien deler politiets bekymring om at Anne-Elisabeth Hagen ikke er i live, men kontakten 8. juli har gitt dem forsterket håp, sier bistandsadvokaten.

Brøske konfrontert

Dagbladet spurte Brøske om hvordan han opplever at familiens bistandsadvokat og politiet har et så forskjellig syn på status i saken.

- Jeg vil ikke problematisere at vi har et så veldig forskjellig syn. Vi har stor respekt for at familien oppfatter den nye henvendelsen som et tegn på at Anne-Elisabeth Hagen er i live, sier Brøske og tilføyer:

- Samtidig sier vi at vi står ved den vurderingen vi gjorde før sommeren, blant annet på grunn av at vi fortsatt mangler livsbevis, samt status på etterforskningen etter ni måneder.

Overfor Dagbladet opplyste Brøske i slutten av juni at det har blitt gjennomført omkring 400 avhør siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar 31. oktober i fjor.

I løpet av de siste månedene før intervjuet gjennomførte politiet 150 nye avhør av omtrent like mange personer. I april var antall avhørte på 250 personer.