KONKURS: Hvis SAS går konkurs vil det få konsekvenser for deg som forbruker. Foto: Dagbladet.
KONKURS: Hvis SAS går konkurs vil det få konsekvenser for deg som forbruker. Foto: Dagbladet.Vis mer

Slik påvirkes du om SAS går konkurs

- Har du betalt med kredittkort får du trolig igjen pengene, men bonuspoengene forsvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SAS i Danmark avviser meldingene i den svenske storavisa Expressen om at det skandinaviske flyselskapet kan gå konkurs.

Men hva skjer med deg som kunde, dersom det skjer og du allerede har kjøpt billetter?

Billetter Om du har bestilt og betalt reisen med kredittkort, er det store sjanser for at du får pengene tilbake.

- Med en konkurs må du melde krav til konkursboet hvis du har noe utestående. Det er de som har aller mest penger utestående som stiller først i køen. Vi har sett i lignende saker at Visa har gitt samme rettigheter til de med debetkort også, men det ingen garantier og har variert fra sak til sak, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

- Hvis du har bestilt pakkereiser, er du sikret via pakkereisegarantifondet. Da er du garantert pengene tilbake. For personer som er på reise når konkursen blir kjent, vil det være slik at de selskapene som SAS samarbeider med vil kunne være til hjelp. For SAS' del vil det være flyselskaper innenfor Star Alliance. Dette har fungert bra ved tidligere konkurstilfeller, sier Ann Hege Skogly.

- Men om du har betalt reisen kontant, stiller du dårlig som privatperson. Da er sjansen liten for at du får refundert pengene.

Reiseforsikringen dekker normalt ikke tap når flyselskap går konkurs, men Forbrukerombudet anbefaler den enkelte å sjekke dette nærmere med sitt forsikringsselskap.

Bonuspoengene Mange nordmenn samler poeng i SAS' bonusprogram Eurobonus. Disse kommer etter all sannsynlighet ikke til å være gyldig etter en konkurs.

- De går nok opp i røyk, sier den svenske flyspesialisten Jan Ohlsson til Expressen.

Det har hendt at flyselskaper lykkes i å selge sine bonusprogrammer. Også SAS har vært inne på den tanken, men Jan Ohlsson tror det vil bli vanskelig å finne en kjøper.

Aksjene En konkurs for SAS vil påvirke nordmenn på mange måter. Norske, svenske og danske myndigheter eier tilsammen 50 prosent av aksjene selskapet. Norge har en eierandel på 14,3 prosent. Ved årskiftet hadde SAS 66 917 aksjonerer ifølge selskapets hjemmeside.

Ved en konkurs taper alle pengene sine.

Flyprisene En konkurs for SAS vil på kort sikt innebære mindre konkurranse i flymarkedet, noe som kan føre til høyere priser på kort sikt, tror Jan Ohlsson.

Når andre flyselskap tar over de rutene som selskapet hadde, vil prisene trolig bevege seg nedover igjen mot et normalt nivå.

SAS er ifølge en reisevaneundersøkelse Transportøkonomisk institutt har gjort for Avinor, det største flyselskapet på innenriksruter i Norge, med en markedsandel på 46 prosent.

På flyninger til og fra Norge er SAS nummer to med en markedsandel på 31 prosent, mot rivalen Norwegians 33 prosent.