Slik påvirkes Norge

I framtida vil vi bare få snø over 800 meter. Se hvordan norske næringer påvirkes av klimaendringene:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Det er ikke noe å gjøre med klimaendringene. Det er for seint, sier direktøren for Bjerknessenteret Eystein Jansen på en pressekonferanse. 

Dette er den ubehagelige sannheten vi nå må forholde oss til:

FNs klimapanel anslår i den nye klimarapporten som nå presenteres i Paris at havet vil stige med mellom 19 og 58 centimeter i vårt århundre - kanskje enda mer. Og rapporten levner ingen tvil om at endringene er menneskeskapte.

På grunn av store regionale forskjeller må vi regne med at havnivået i norske farvann vil stige cirka ti centimeter mer. I verste fall kan vi regne med hele 20 centimeter ekstra.

Alvorligst vil det bli på Sør- og Vestlandet, fra Agder til Stadt.

Innerst i Oslofjorden vil kysten stige 40 centimeter i vårt århundre.

Nå haster det

- Det haster med handling, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy, som mener all tvil kan legges til side om at endringene er menneskeskapte.

- Klimaet er i endring. Og det er vår skyld. Det haster med å få på plass nye avtaler som kan sikre tilstrekkelige reduksjoner i de globale utslippene i tida som kommer, sier Bjørnøy.Men, klok av skade vil ikke miljøvernministeren tallfeste noe norsk utslippsreduksjon for framtida.I Norge kommer en fjerdedel av CO2-utslippene fra oljerelatert virksomhet. Tungindustrien står for 25 prosent, bilparken står for 30 prosent. Dette betyr at dersom nordmenn velger mindre og mer miljøvennølige biler vil man kunne bidra betydelig til å minke utslippene. Det samme gjelder gasskraftverk - som med rensing på sikt vil kunne bidra til store reduksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer