Fadderuke, dåp og ritualer

Slik pines norske studenter for å bli en del av eliten

Innvielsesseremonier og ritualer som setter nye studenter på prøve, er selve inngangsporten for å bli med i det hemmelige studenlivet ved norske universiteter.

SMØRJE: Et bad i fett og matrester foran nye og eldre studenter, er blant de mange ritualene studenter ved NTNU har gjennomført for å bli tatt opp i de ulike linjeforeningene. Foto: Frida H. Gullestad.
SMØRJE: Et bad i fett og matrester foran nye og eldre studenter, er blant de mange ritualene studenter ved NTNU har gjennomført for å bli tatt opp i de ulike linjeforeningene. Foto: Frida H. Gullestad. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kontroversielle oppgaver og ydmykende ritualer som utføres foran andre, er ofte starten på studentlivet. Tradisjonen strekker seg flere hundre år tilbake i tid, og lever i beste velgående - også i Norge.

- Opptaksritualene er fysiske og fornedrende. Poenget er at de skal være hemmelige. Det underbygger faktoren om at gjennomførelse gir priviligert status til det lukkede bror- eller søsterskapet som venter, forteller Thomas Brandt, førsteamanuensis i historie ved Det humanistiske fakultetet, NTNU.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer