Slik planla de «lurehandelen»

Dagbladet kan i dag presentere hele samtalen mellom boligmekler Frank Gjesdal (43) og investor Johnny Halvorsen (39). I løpet av samtalen lover mekleren Halvorsen en kjapp milliongevinst på eiendommen Båstad terrasse 18 i Asker. Det kommer også fram at mekleren skal få 200000 kroner under bordet for å selge prakteiendommen til investoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les gårsdagen sak om bolighandelen

Dagbladet kunne i går avsløre hvordan et kynisk spill om store penger foregikk bak ryggen på ekteparet Rolv Sjølshagen (83) og Ada Lindboe (81). Innsatsen var eiendommen Båstad terrasse 18 i Asker som har vært i Sjølshagens families eie siden 1922.

Ekteparet stolte fullt og fast på at Frank Gjesdal gjorde alt til det beste for dem da han fortalte han skulle selge eiendommen og samtidig skaffe dem en mer lettstelt leilighet i Oslo. De føler seg regelrett sveket av mekleren:

- Han visste jo at han hadde å gjøre med to gamle og syke mennesker som hadde slitt for livsverket sitt, sier Lindboe når hun får høre om saken.

Konflikt

Samtalen mellom Halvorsen og mekleren ble tatt opp i fjor sommer. Ifølge Halvorsen var det aldri aktuelt for ham å kjøpe eiendommen. Han hevder at han bare var ute etter å se hvor langt Aktiv Eiendomsmegling i Frognerveien i Oslo, hvor Gjesdal er medeier, var villige til å gå.

- Jeg oppfattet det som en ren lurehandel, sier Halvorsen til Dagbladet.

Det var Halvorsen, som lenge har vært i konflikt med hovedaksjonær i meklerforretningen i Frognerveien, som tok opp samtalen med Gjesdal på lydbånd.

Frank Gjesdal nekter å kommentere saken overfor Dagbladet. Gjennom sin advokat Per Danielsen har han imidlertid forklart at han ville avsløre en mulig svindel regissert av Halvorsen. Da mekleren takket ja til 200000 kroner under bordet, var det bare for å snakke Halvorsen etter munnen, hevder mekleren.

Takstjustering

I løpet av samtalen hevder Frank Gjesdal at takstmann Thorbjørn Myhre uten problemer kort tid etter Halvorsens eventuelle overtakelse av eiendommen vil justere taksten opp med minst en million kroner.

Da Myhre takserte eiendommen til 3,9 millioner kroner, viste kommunale papirer at eiendommen var på fire mål. De kommunale papirene var feil. Eiendommen var nemlig bare på tre mål. Kort tid etter Myhres takst, vurderte en ny takstmann eiendommen til samme pris som Myhre. Forskjellen var at Myhre vurderte en eiendom på fire mål, den nye takstmannen vurderte en eiendom på tre mål.

Overfor Dagbladet avviser Myhre på det sterkeste at han skal ha vært villig til å være med i det spillet om Båstad terrasse 18 som skisseres på båndopptaket.

- Dette liker jeg ikke i det hele tatt, at mitt navn nevnes her. Men for å si det rett ut: Sånt driver ikke takstmenn med. Hva Frank Gjesdal sier, det får han stå for, sier Myhre.

ORD MOT ORD: Johnny Halvorsen var en potensiell kjøper av Asker-eiendommen og ble lovet en kjapp milliongevinst av mekler Frank Gjesdal. Halvorsen sier han oppfattet handelen som det han kaller «en lurehandel».