Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slik planla de terror på norsk jord

PST fryktet de terrorsiktede skulle bombe kinesiske mål i Norge.

MULIG MÅL: Den kinesiske ambassaden på Vinderen i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MULIG MÅL: Den kinesiske ambassaden på Vinderen i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I leiligheten i sjuende etasje på Ullevål i Oslo, hjemme hos den terrorsiktede uigurkineseren Mikael Davud (39), skal Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha funnet passbilder av flere ukjente menn, deriblant en person identifisert som medlem av terrornettverket al-Qaida.

Dette kan styrke PSTs oppfatning av at de terrorsiktede har bånd til al-Qaida, slik det ble hevdet da pågripelsene skjedde torsdag i forrige uke.

Bånd til al-Qaida De til sammen tre terrorsiktede ble arrestert i en massiv, koordinert aksjon i USA og England, en aksjon som av USAs statsadvokat Eric Holder er betegnet som en av de mest alvorlige siden 11. september.

Politiet tror det er de samme al-Qaida-toppene som planla angrep i New York og Manchester, som planla angrepet som resulterte i de norske terrorpågripelsene.

20. november i fjor tok den terrorsiktede usbekeren David Jakobsen (31) kontakt med politiet. Jakobsen forklarer i avhør at medsiktede Davud skal ha bedt ham skaffe utstyr for å få en person ulovlig inn i Norge, eventuelt om Jakobsen kjente noen som kunne ordne det. Det skal blant annet ha dreid seg om falske pass.

Etter det Dagbladet får opplyst, forklarer Jakobsen at medsiktede Davud viste ham flere passbilder da han kom med den angivelige forespørselen om falske identifikasjonspapirer. PST prøver nå, ifølge Dagbladets opplysninger, å koble denne forespørselen til passbildene som skal ha blitt beslaglagt.

Kinesiske mål Etter denne forespørselen skal usbekeren, ifølge hans forsvarer Kjell T. Dahl, ha gått til det skritt å tyste, fordi han fryktet medsiktede Davud og reagerte på sider ved hans adferd.

Under gårsdagens fengslingsmøte ble det klart at PST mistenker at de til sammen tre siktede planla et angrep på norsk jord.

Etter det Dagbladet kjenner til, er PST først og fremst bekymret over at målet var å ramme kinesiske interesser i Norge.

Den antatte hovedmannen av de tre siktede, Mikael Davud, tilhører den muslimske, tyrkisktalende uigurbefolkningen, som bor i den nordvestlige Xinjiang-regionen i Kina.

Møttes i moské Regionen har vært preget av et sterkt motsetningsforhold mellom uigurene, som mener de undertrykkes av kinesiske myndigheter, og myndighetene som på sin side beskylder uigurene for å drive med terror og voldelig separatisme.

I TYSKLAND: Terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak har tidligere ikke lagt skjul på sin sympati for al-Qaida-leder Osama bin Laden. Foto: OLAV ØYGARD/FIRDA
I TYSKLAND: Terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak har tidligere ikke lagt skjul på sin sympati for al-Qaida-leder Osama bin Laden. Foto: OLAV ØYGARD/FIRDA Vis mer

I en moské i Sarpsborg skal Davud ha møtt den nå medsiktede usbekeren.

Ifølge imam Shaikhjami Abdulquddus i moskéen Muslim Culture Center besøkte de to siktede moskeen jevnlig.

- Davud var her senest på besøk for tre uker siden. Begge framsto for meg som ærlige, snille mennesker. Religiøse, men ikke fundamentalister. Jeg er veldig sjokkert over terrorsiktelsene, sier imamen til Dagbladet.

Mens Davud overraskende flyttet til Sarpsborg i 2003, bodde Jakobsen i Råde, ikke langt fra samme by fra 2004. Det var her de to skal ha blitt kjent med hverandre. Også den tredje siktede, kurderen Shawan Sadek Saaed Bujak Bujak (37) har hatt adresse i Sarpsborg i samme tidsrom.

I går kveld ble David Jakobsen og Mikael Davud varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon. Bujak er fengslet i Tyskland og vil i morgen bli overført til Norge.

TOK KONTAKT MED PST: Terrorsiktede David Jakobsen (31). Foto: Hakon Mosvold Larsen/Scanpix
TOK KONTAKT MED PST: Terrorsiktede David Jakobsen (31). Foto: Hakon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!