Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venezuela:

Slik planla han å styrte presidenten

President Nicolás Maduro hevder amerikanere prøvde å styrte han. USAs president Donald Trump nekter for å ha stått bak angrepet.

Søndag 3. mai forsøkte flere personer å ta seg inn i den venezuelanske havnebyen La Guaira i båter.

Det angivelige målet bak angrepet var å styrte president Nicolás Maduro.

Åtte personer ble drept i angrepet. Myndighetene klarte likevel å stoppe angrepet, og pågrep over 100 personer, blant dem to amerikanere.

Pågrep amerikanere

I etterkant av det som skal ha vært et mislykket kuppforsøk har den tidligere amerikanske spesialsoldaten Jordan Goudreau og tidligere offiser Javier Nieto Quintero i den venezuelanske nasjonalgarden tatt på seg skylden.

Goudreau har også identifisert de to pågrepne amerikanerne som veteranene Luke Denman og Aaron Berry. Han hevder han tjenestegjorde sammen med dem for det amerikanske forsvaret i Irak og Afghanistan. Denman har også selv bekreftet dette i en video sendt på statlig TV.

Ifølge Goudreau var de to veteranene del i «Operasjon Gideon» som han sier hadde som mål å styrte president Nicolás Maduro.

Fredag ble de to amerikanerne siktet for terrorisme. Siktelsene omfatter også sammensvergelse og smugling av militære våpen, ifølge NTB. De skriver at riksadvokat Saab fredag utstedte arrestordrer både på Goudreau og to andre personer bosatt i USA.

VENEZUELA: President Nicolas Maduro hevder amerikanerne prøvde å styrte han. Her under en pressekonferanse denne uka. Foto: Reuters.
VENEZUELA: President Nicolas Maduro hevder amerikanerne prøvde å styrte han. Her under en pressekonferanse denne uka. Foto: Reuters. Vis mer

Hevder Trump er involvert

Venezuelas regjering, med president Maduro i spissen, har omtalt hendelsen som et kuppforsøk. Presidenten hevder USAs president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo var involvert.

- Det er umulig at Trump ikke visste om hva som skjedde i helga i Venezuela, har Maduro uttalt, ifølge NTB.

I et opptak sendt på statlig TV, som du kan se øverst i saken, sier en av de to pågrepne amerikanerne, Luke Denman, at planen for operasjonen var å ta kontroll over flyplassen i Caracas og frakte Maduro til USA.

I videoen sier Denman at Goudreau jobbet på oppdrag fra president Trump, og at han og Berry var de to amerikanerne som var involvert i angrepet.

CORONAVIRUSET: Venezuela har vært preget av flere kriser de siste åra, som har gitt befolkningen store utfordringer. Så kom coronaviruset. Video: Privat. Foto: Iván Reyes. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Vil bruke «alle midler»

Trump avviser derimot at USA hadde noe å gjøre med det angrepet.

- Vi fikk akkurat høre om det, sa presidenten tirsdag denne uka.

Han hevdet at han ikke visste hva som lå bak angrepet i Venezuela.

Også USAs utenriksminister Mike Pompeo avviser at de hadde noe med angrepet å gjøre, og varsler bruk av «alle midler» for å frigjøre de pågrepne amerikanerne.

- Hvis Maduro-regimet bestemmer seg for å holde på dem, skal vi ta i bruk alle midler tilgjengelig for å få dem tilbake, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo på en pressekonferanse onsdag.

Oppsto problemer

Ifølge Washington Post skal avtalen om å styrte Maduro blitt forhandlet fram av medlemmer av Venezuelas opposisjon i slutten av 2019.

Avisa skriver at avtalen ble signert i oktober i fjor, og bekreftes overfor dem av den latinamerikanske politiske konsulenten JJ Rendón, som skulle lede den hemmelige komiteen.

Ifølge avisa var avtalen på 213 millioner dollar med et sikkerhetsselskap i Florida. Sikkerhetsskapet eies av den tidligere amerikanske spesialsoldaten Jordan Goudreau som skal være hjernen bak angrepet, ifølge The Guardian.

Ifølge avisa planla Goudreau operasjonen i en leilighet i Miami i slutten av 2019, men det skal ha oppstått problemer.

Ingen bevis

Etter at kontrakten ble signert skal Guaidó ifølge Washington Post ikke ha klart å legge fram bevis for at han hadde de 212,9 millionene han hadde lovet i betaling etter at operasjonen var gjennomført.

KJEFTER: Donald Trump ble presset om hvorvidt malariamedisin kan brukes til å behandle coronasyke. Så raste presidenten mot en fremmøtt journalist. Video: AP / Foto: AFP Vis mer

Guaidó skal angivelig ha påstått at han hadde 800 menn på bakken i Venezuela, men skal heller ikke ha klart å bevise det.

Det førte dermed til store uenigheter mellom partene tidlig i november, ifølge avisa.

Rendón skal ha trodd at operasjonen var lagt død, før flere personer natt til søndag gikk til angrep i den venezuelanske havnebyen.

Et land i krise

Venezuela er i en dyp politisk og økonomisk krise. Nærmere 60 land anerkjenner opposisjonslederen Juan Guaidó som landets legitime leder, blant dem USA. Opposisjonslederen støttes imidlertid ikke av Russland og Kina.

Guaidó har en rekke ganger prøvd å styrte president Maduro. I tillegg har USA, som kaller Maduro for en diktator, innført en rekke sanksjoner mot Venezuela.

Seinest i slutten av mars siktet regjeringen i USA Maduro for «narkoterrorisme», og tilbød 15 millioner dollar til den som klarte å pågripe presidenten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!