Slik planla han terror i København

Amerikanske myndigheter har frigitt David Coleman Headleys terrorvideoer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter har frigitt en rekke videoer som den terrortiltalte David Coleman Headley (50) har tatt i Danmark.

Filmklippene er fra 2009, og ifølge påtalemyndigheten skulle videoene brukes til å forberede angrep på mål i Danmarks, skriver Ekstra Bladet.

Pakistansk-amerikanske Headley er en av de to hovedtiltalte i terrorsaken i Chicago. Han har allerede tilstått å ha vært med på planleggingen av Mumbai-angrepet i november 2008, og for å ha planlagt et terrorangrep mot blant annet Jyllandsposten i Danmark.

Filmer garden
Headley er nøkkelvitnet i saken mot den andre tiltalte, den kanadiske forretningsmannen Tahawwur Hussan Rana (50), som er tiltalt for å ha skaffet til veie utstyr og materiale til terrorgruppa Lashkar-e-Taiba, slik at de kunne gjennomføre angrepet i Mumbai. Rana er også tiltalt for terrorplanlegging i Danmark.

Fire av de frigitte videoklippene er fra Kongens Nytorv i Danmark, mens det siste er fra Københavns Hovedbanegård. Sistnevnte er hovedjernbanestasjonen i København, og et av de mest benyttede trafikknutepunkt.

Headley har blant annet filmet Det kongelige teater, Hotel D'angleterre og en pølsevogn på Kongens Nytorv. Videoklippene er trolig tatt over flere dager, da været varierer mellom regn og sol, noe Headley også kommenterer.

Han er også svært opptatt av garden, som han filmer flere ganger. Første gangen noterer han seg tidspunktet.

- Klokka er kvart på ett nå, sier Headley.

Opptatt av geværene Ifølge Ekstra Bladet kontaktet også Headley en offiser fra garden for å få svar på om geværene deres var skarpladde. Da han fikk det bekreftet, svarte Headley at det var det da ingen grunn til.

- Det vet man aldri, svarer offiseren.

Inne på Københavns Hovedbanegård filmer Headley fra side til side, og filmer også taket.

HAR TILSTÅTT:  Denne rettstegningen viser den tiltalte David Coleman Headley, som har tilstått til medvirkning til Mumbai-angrepet i 2008 og for å ha planlagt terror i Danmark. Foto: AP Photo/Verna Sadock/Scanpix
HAR TILSTÅTT: Denne rettstegningen viser den tiltalte David Coleman Headley, som har tilstått til medvirkning til Mumbai-angrepet i 2008 og for å ha planlagt terror i Danmark. Foto: AP Photo/Verna Sadock/Scanpix Vis mer

Tirsdag forklarte David Coleman Headley seg i retten i Chicago. Han skal ha brukt måneder på å planlegge Mumbai-angrepet med bistand fra Rana. Angrepet kostet 166 menneskeliv.

Headley tilsto etter å ha inngått en avtale med amerikansk påtalemyndighet om å vitne mot at han ikke blir idømt dødsstraff eller utlevert til India, Pakistan eller Danmark.

- Vi var alle sinte Han forklarte seg også om at ideen om et angrep mot den danske avisen Jyllands-Posten kom på bordet under et møte i Lahore i Pakistan i 2008.

Pakistansk-amerikaneren skal ha møtt kontakter i terrorgruppen Lashkar-e-Taiba og det han hevder er en major i den pakistanske etterretningstjenesten ISI. De ga ham angivelig beskjed om å legge en foreløpig plan for angrepet mot avisen, som i 2005 trykket de omstridte karikaturene av profeten Muhammed.

- Vi var alle sinte på grunn av det, sa Headley om tegningene.

På et nytt møte samme år skal han ha foreslått å kun gå etter avisens kulturredaktør, Flemming Rose, og tegneren Kurt Westergaard. Dette ble avvist av kontaktene.

Han skal så ha blitt bedt om å dra til Danmark for å drive overvåking. Planen var angivelig et kombinert angrep med en bilbombe og skytevåpen.

TERRORANGREP:  Mumbai-angrepet i november 2008 kostet 166 mennesker livet.Foto: AFP PHOTO/Pal PILLAI/SCANPIX
TERRORANGREP: Mumbai-angrepet i november 2008 kostet 166 mennesker livet.Foto: AFP PHOTO/Pal PILLAI/SCANPIX Vis mer