Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slik planla Moland og French anslaget mot Kisangani

Les de detaljerte planene for det ugandisk politi mener er et bankran.

ANKLAGES FOR BANKRAN: Ugandisk politi har gjort omfattende beslag på Tjostolv Molands (t.h.) PC. Blant beslagene er planer for det som ifølge politiet var et planlagt bankran.  Foto: Privat
ANKLAGES FOR BANKRAN: Ugandisk politi har gjort omfattende beslag på Tjostolv Molands (t.h.) PC. Blant beslagene er planer for det som ifølge politiet var et planlagt bankran. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KAMPALA/OSLO (Dagbladet): Dagbladet kan nå avsløre de svært detaljerte planene Tjostolv Moland og Joshua French la før «Operation Decisive Action». '

Som Dagbladet skrev på torsdag, mener ugandisk politi at formålet med denne operasjonen var å begå et bankran i Kisangani.

Overfor Dagbladet har en tidligere SIG-medarbeider bekreftet at Moland og French rekrutterte ham for å være med på et bankran i Kongo. Samarbeidet skar seg sommeren 2008.

Fem stadier
I dokumentasjon Dagbladet sitter med har Moland delt operasjonen inn i fem stadier:

Første stadiet: Anskaffelse av utstyr, blant annet i England. «Papa Mike» som er kallenavnet til Moland, skal ifølge dokumentet reise
til Sør-Afrika for å rekruttere en ny medarbeider. «Bobby», som er kallenavnet til en amerikaner, må skaffe en båt ved «Lake XXX». Ifølge den briten som først skulle være med på operasjonen, var planen å krysse Lake Albert i båt.

SKJULESTED: På dette hotellet bodde Moland og French under planleggingen. Foto: Tore Bergsaker
SKJULESTED: På dette hotellet bodde Moland og French under planleggingen. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Andre stadiet: Kjøp av en ny motorsykkel, kjøpe utstyr, kjøpe våpen og ammunisjon. Sjekke alt utstyret og planlegge treningen i detalj.

Tredje stadiet: Trene opp nye operatører og koordinere kamptrening.

Fjerde stadiet:
Gjennomføre operasjon «Decisive Outcome».

Femte stadiet: Debrifing og overføring av penger.

Moland og French har også satt opp et detaljert budsjett for utstyret de trengte til å gjennomføre operasjonen.

Her hadde de to satt opp en oversikt over kostnader til flybilletter for seg selv og den britiske leiesoldatkollegaen som skulle være med, til innkjøp av motorsykler, bensin, mat og en båt til å krysse Lake Albert.

FEM STADIER: Politiet har beslaglagt omfattende dokumentasjon. Foto: Privat
FEM STADIER: Politiet har beslaglagt omfattende dokumentasjon. Foto: Privat Vis mer

Til sammen budsjetterte de med 80 000 norske kroner.

Ti bud
I et annet dokument, forfattet av Moland i august 2008, er det beskrevet hvordan deltakerne skal forholde seg til hverandre.

Her er Molands ti bud:

- Alkoholforbud (han er avholdsmann hvis spurt, grunnet personlige årsaker). Han kjenner Moland som venn av nordmannens tidligere arbeidsgiver i Sør-Afrika.
- Han skal hjelpe Moland under et event.
- Han er på ferie for å hjelpe Moland.
- SIG nevnes aldri.
- Trening osv. nevnes aldri.
- Sørafrikaneren og uganderen har en time fysisk fostring. 07 hver morgen.
- Skal omgås andre beboere på høflig vis uten å opprette tette bånd.
- Kjærlighetsforhold eller seksuell omgang med kvinnelige beboere utgår.
- Hvis spurt om firma navn heter det Event Uganda.

Moland og French skal derimot ta inn på et hotell i nærheten. «Vi ønsker avstand til SA fyren, mens han og Samuel kan utvikle vennskap. Hirakisk system, du og jeg — han og Samuel», skriver Moland.

LUFTFOTO: Sentralbanken i Kisangani var merket av på dette flyfotoet. Foto: Privat
LUFTFOTO: Sentralbanken i Kisangani var merket av på dette flyfotoet. Foto: Privat Vis mer

Samuel er en ugandisk medarbeider i SIG.

Skjule våpen
Moland skriver også at han har hørt om at en norsk journalist skulle komme og bo på herberget, og at det dermed var greit å komme seg unna. Han skryter av hotellets gode sikkerhet med gitter foran vinduene, før han skriver: «Romma er store slik at vi kan planlegge covert (i hemmelighet, red.anm.), fikse utstyr osv. Alt av utstyr inn og ut i siv bagger og seff med våpen.»

Videre skriver han at han ikke ønsker at eieren av herberget skal få «snus i hva vi driver med annet en vanlig conduct of buissness».

Moland understreker hvor viktig det er med slike forhåndsregler, for da er «sjansen for komprimentering liten». Videre skriver han at
det er viktig at de er samkjørte: «Jeg og deg holder samme story at vi er et security and advisory firm.» De skal si at de jobber med risikoanalyse, overvåking, kurs og eventer.

Morten Furuholmen er de to nordmennenes norske forsvarer. Dagbladet lyktes ikke med å nå ham torsdag kveld.

LEIDE INN HJELPERE: En brite (t.h.) og en ugander (i midten) var leid inn for å være med i operasjonen.  Foto: Privat
LEIDE INN HJELPERE: En brite (t.h.) og en ugander (i midten) var leid inn for å være med i operasjonen. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media