Slik plasserer Breivik sine selverklærte fiender

De sakkyndige har brukt mye plass på Anders Behring Breiviks ideologi i den nye rapporten, som konkluderer med at han ikke er psykotisk.

BREIVIKS «FIENDEKART»:  Grafikk basert på Breiviks tegning i avhør.
BREIVIKS «FIENDEKART»: Grafikk basert på Breiviks tegning i avhør. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under et av avhørene har Anders Behring Breivik med blå kulepenn tegnet en plansje med sine selverklærte fiender.  

Han kaller dem «Den norske multikulturalistiske allianse».  

Ved hjelp av tankebobler og streker skisserer han opp alle de politiske partiene med unntak av Fremskrittspartiet, media, flere organisasjoner, universiter og det han kaller «asyllobbyen» som blant annet består av UDI.

Breivik forklarer politiet at muslimene er i ferd med å ta over landet, og hevder at «Den norske multikulturalistiske allianse» lar det skje.

Viktig i ny rapport De to første psykiatrisk sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, valgte å se bort fra Breiviks politiske og ideologiske ståsted. «Uten å gå inn i observandens politiske vurderinger konstaterer de sakkyndige at hans bilde av Europas tilstand og Norges tilstand er ekstremt og vel faktisk savner grunnlag hva gjelder mange av hans tolkninger og påstander», heter det blant annet i deres rapport.

I den nye rapporten, som konkluderer med at Breivik ikke var psykotisk eller utilregnelig, har de sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen brukt mye plass på massedrapsmannens ideologi, etter det Dagbladet erfarer.

Breivik stilte også som et krav for at han skulle samarbeide med dem at de leste manifestet hans og satte seg inn i ideologien. Psykiaterne har også vært langt mer opptatt av å opplyse det ideologiske. I deres konklusjon slår de fast følgende:

- Han er en krenkbar person, har grandiose trekk og målbærer en politisk ideologi.
Utbredt Etter at konklusjonen i denne rapporten ble kjent på tirsdag har flere tatt til orde for at det politiske aspektet må behandles i rettssaken mot ham.

- En forbrytelse mot menneskeheten er begått uavhengig av sinnstilstanden. At man skal straffes for det er de fleste enige om. Man må se volden i sammenheng med den ideologien som spirer, sier professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen til Dagbladet. Han er kalt inn som vitne av forsvaret som vil forsøke å vise at Breiviks ideer deles av mange, og ikke er et sykdomstegn.

- Forsvarets strategi er å få ham friskmeldt og det er der jeg sammen med noen andre er innkalt. Det er et forsøk på å normalisere hans verdensbilde og bevitne at hans tankegods deles av mange mennesker. Jeg vil kunne bekrefte at den paranoide analysen er relativt utbredt. Hvis han skal legges inn for å tro slike ting så må mange legges inn, sier Hylland Eriksen til Dagbladet.
- Deles av tusener At Anders Behring Breiviks verdensbilde deles av tusenvis av nordmenn, mener også Lars Gule, samfunnsdebattant og islamforsker.

- Breiviks ideer er ikke unike for ham, tvert imot deles de av svært mange — flere tusener bare i Norge. På europeisk basis snakker vi om hundretusener som deler sentrale elementer i hans virkelighetsoppfatning og forestillinger om islam og hvilken trussel muslimene utgjør, sier Gule. Han viser til den økende oppslutningen rundt innvandrerfiendtlige partier i flere land i Europa.

- Rett etter terroren 22. juli i fjor uttalte lederne for islamkritiske partier i Frankrike og Italia at de ikke støttet Breiviks handlinger, men at hans analyse i manifestet var riktig. Disse partiene uttrykker seg på tilsvarende vis som Breivik om islam og innvandring. Men fordi man ikke kan overføre partienes velgeroppslutning til Anders Behring Breiviks ideer, er hundretusener bare et beskjedent anslag, sier han.

Blant Breiviks meningsfeller eksisterer det konkrete forestillinger om at politikerne i hemmelighet foretar beslutninger som er skjult for det europeiske publikum, påpeker Gule.

- Mange av dem er overbevist om at det politiske establishment konspirerer for å ta inn flere innvandrere, for eksempel at Jens Stoltenberg og Tony Blair har åpnet opp for innvandrere for ikke å tape valg, sier islamforskeren, som står på Breiviks vitneliste under rettssaken.

- Jeg snakket med forsvarerteamet i går og — ikke overraskende — skal jeg vitne om at han ikke er alene om sitt verdensbilde, sier Gule.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer