Slik presser du banken

Press banken din til lavere rente. Det gjør hverdagen enklere, og sikrer banken en tryggere betaler. Her er Dagbladets råd om hva du bør legge vekt på:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. Sjekk alternativene

Legg ikke skjul på at du vurderer å bytte bank dersom det lønner seg. Hvis rentevilkårene er bedre andre steder, er det ditt beste argument. Hent inn tilbud fra en av konkurrentene.

2. God lønn

En sikker betaler er en god kunde for banken. Tjener du godt, er det et pluss. Fortell gjerne banken om lønnspåleggene du har fått siden lånet ble tatt opp.

3. Betalings-historie

Kunder som roter med brukskonti og betalingsforpliktelser står lavere i kurs enn ryddige kunder. Dersom du har ditt på det tørre, bør du minne banken om det.

4. Totalkunde

Banken foretrekker kunder som har mange engasjementer i banken. Hvis du kjøper aksjer, har lønnskonto og lån i samme bank, er du en drømmekunde. Slike kunder er pengemaskiner for banken.

5. Fri til banken

Dersom du er i etableringsfasen, er det sannsynlig at du også seinere i livet trenger lån (til større hus, bil eller hytte).

Banken ønsker seg trofaste kunder, fortell banken at du er en slik.

6. Vær hard

Vis at du mener alvor. Dersom pågangen på låneavdelingene blir stor, vil ledelsen få høre om det. Det er selvsagt ingen garanti for at renta bedres, men faren for at ingenting skjer er større dersom du ikke gjør noe.

7. Vis verdiene

Ta ny verditakst på boligen din. Det vil vise banken at sikkerheten for lånet er bedre enn før.

8. Nettbank

Sjekk om banken din også tilbyr lån via egen telefon- eller nettbank. Disse har både lavere rente og lengre åpningstid.

9. Rente-nedgang

Renta i pengemarkedet har gått ned, og det er billigere for banken å skaffe seg penger den kan låne ut. Det bør komme kundene til gode.

10. Problemer

Ta straks kontakt med banken hvis du får betalingsproblemer.