«PASSER JEG INN?»: Brae Carnes tar bilder av seg selv på herretoaletter i et forsøk på å vise hvor latterlig hun synes lovforslaget er. Foto: Brae Carnes
«PASSER JEG INN?»: Brae Carnes tar bilder av seg selv på herretoaletter i et forsøk på å vise hvor latterlig hun synes lovforslaget er. Foto: Brae CarnesVis mer

Slik protesterer Brae (23) mot en «farlig toalett-lov»

- Jeg viser hvordan det ville sett ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Canada diskuteres nå et lovendringsforslag som i praksis vil kunne tvinge alle transseksuelle personer inn på toalettet «de var ment til å bruke fra fødsel av». 

Det vil si at transseksuelle Brae Carnes (23) vil kunne komme til å bryte loven om hun bruker offentlige kvinnetoaletter eller garderober.

Et knippe konservative politikere vil at hun, i kjole og hæler, heller bruker herretoaletter og -garderober. 

- Fullstendig latterlig - Nå viser jeg dem hvordan det ville sett ut om lovforslaget hadde gått gjennom. Hvor fullstendig latterlig det er, sa Brae til Vancouver Sun på kvinnedagen, 8. mars. 

Hun går fra herretoalett til herretoalett, tar på seg rød leppestift og knipser noen selfies. «Del om du synes jeg ser malplassert ut», skriver hun, og legger det ut på Twitter og Facebook

I bakgrunnen er pissoarer, eller urinerende menn. 

- Det er ikke riktig, sier Brae. 

- Kle seg ut, spionere og angripe Lovforslaget går ut på å endre «Bill C-279», en lov i utgangspunktet opprettet for å beskytte transpersoner og rettighetene deres. Men i høst sa blant andre den konservative senatoren Don Plett at loven måtte endres.


- Det er vanvittig, sa han etter å ha snakket om loven under høringen i senatet, ifølge Globe and Mail.

- Barnebarnet mitt har rett til å ikke møte en biologisk mann på et dametoalett, sa han til reportere, ifølge avisa. 

Han mener en slik lovendring vil bidra til færre overgrep. At kvinner og barn vil være tryggere.   

- Han (Prett) er redd for at menn vil bruke retten transpersoner har: å kle seg ut, gå inn på dametoalettet og spionere eller angripe kvinner der. Men det finnes ingen saker, noe sted, som viser at dette er noe som skjer, sier sosiolog og leder for Transgender Archives ved universitetet i Victoria, Dr. Aaron Devor, til Global News

For transpersoner er nettopp offentlige toaletter et sted der man opplever diskriminering. 


- Man lever i en hverdag der man i alle mulige sammenhenger må kunne si hvilket kjønn man er, sier leder for Landsforeninger for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, til Dagbladet.

- Det er ikke bare når man skal velge toalett. Skal du bli medlem i en kundeklubb må du krysse av for om du er mann eller kvinne. Skal du ha bibliotekkort, må du krysse av hvilket kjønn du er, sier han. 

- Kjønnsnøytrale toaletter? Selv om C-279 trolig aldri vil kunne slå helt gjennom rettssystemet i Canada, mener han forslaget er med på å vise fordommene som fortsatt finnes mot homofile, lesbiske og transpersoner. 

- Og toaletter er jo også slik i dag; en daglig påminnelse for de som kanskje har vanskelig for å plassere seg, eller som er i en overgang mellom kjønn. Det legger en demper på livskvaliteten deres. For oss andre spiller det jo ingen rolle. 

- Kunne vi ikke heller hatt kjønnsnøytrale toaletter? foreslår han. 

- Hvorfor kunne ikke toalettene heller vært inndelt slik at de som sitter går dit, og de som står, går dit? Mange opplever å leve i et samfunn som ikke er designet for dem, fordi det er så binært mann og kvinne, og ingen slingringsmonn utover det, sier han. 


Han kaller forslaget håpløst. Han har likevel forståelse for at det i noen sammenhenger kan være nødvendig med herre- og kvinnetoaletter. 

- Trygt rom - Det finnes gode argumenter for at kvinner på et utested, for eksempel, vi ha et trygt rom uten å bli antastet. Men jeg tenker at hovedpoenget er at man må slutte å fokusere på alle rundt seg. 

- Ser du noen på et toalett som du synes ikke passer inn, så hold kjeft. Det er nok en grunn til at personen har valgt å gå inn nettopp der, og strengt talt trenger du ikke tenke på hvorfor. Pass på deg selv, så går det nok bra, sier Nylund i LLH.