<strong>SAU:</strong> Franske sauebønder protesterer mot myndighetens ulvepolitikk og fylte Lyons gater med sauer. Foto: AP / NTB scanpix
SAU: Franske sauebønder protesterer mot myndighetens ulvepolitikk og fylte Lyons gater med sauer. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Slik protesterer de mot ulv i Frankrike

Franske bønder vil ha slutt på at ulven gjør kål på får og fylte like godt Lyons gater med sau i protest mot myndighetenes politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det var et høyst uvanlig syn som møtte Lyons innbyggere mandag, der de måtte kjempe om plassen i travle bygater med hundrevis av brekende ulldotter.

Sindige gjetere gjette flokkene sine inn den franske storbyen, noen av dem iført T-skjorter med bilder av sau som de hevder er drept av ulv.

Bøndene hevder ulv tok livet av minst 10.000 sauer i Frankrike i fjor og krever at myndighetene reduserer bestanden.

<strong>INNTOK GATENE:</strong> Franske myndigheter må redusere ulvebestanden, krever franske sauebønder, som mandag inntok Lyons gater. Foto: AP / NTB scanpix
INNTOK GATENE: Franske myndigheter må redusere ulvebestanden, krever franske sauebønder, som mandag inntok Lyons gater. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Flesteparten av angrepene finner sted i Alpene og i det sørlige Frankrike, og de har utløst en hissig debatt mellom bønder og miljøaktivister som vil slå ring rundt ulvebestanden.

Ulver var vanlig i Frankrike fram til 1930-tallet, da de nærmest ble utryddet. På 1990-tallet begynte bestanden å vokse igjen, og det anslås nå at det fins 360 ulver i landet. Det er for mange, mener sauebøndene.

Bønder i Aveyron-området, der blant annet den kjente Roquefort-osten produseres, hevder at de har forsøkt å beskytte saueflokkene sine på alle vis, men at verken nettinggjerder eller hunder har hjulpet.

<strong>VISTE SEG:</strong> Sauen preget bybildet i Lyon.
VISTE SEG: Sauen preget bybildet i Lyon. Vis mer

- Det er 800 000 sauer i Aveyron, som er et spiskammers for ulvene, sier sauebonden François Giacobbi.

Den franske regjeringen har lovet tiltak og har varslet at en såkalt ulveplan skal være på plass i løpet av første halvår neste år.

Myndighetene ga i sommer fellingstillatelse på 40 ulver fram til juli neste år, og 32 av disse er alt skutt.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer