Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bompengestriden:

Slik protesterer Klaus mot bompengeordningen

Klaus Nødland viser finger'n til lokalpolitikerne.

PROTEST: Klaus Nødland benyttet anledningen til å sende en klar melding til sine lokale politikere, da han var ute på flytur forrige uke. Skjermdump: Flightradar24
PROTEST: Klaus Nødland benyttet anledningen til å sende en klar melding til sine lokale politikere, da han var ute på flytur forrige uke. Skjermdump: Flightradar24 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordføreren i Stavanger ble kalt «en jævla hore», bompengesjefen fikk drapstrusler og kommunen har innført vakthold på politiske møter.

Den planlagte bomringen rundt Stavanger har lenge vært kontroversiell. I slutten av august lammet 3 000 bomaksjonister trafikken i Stavanger og Sandnes i lengre tid for å markere sin motstand mot planene.

DEMONSTRERER: Klaus Nødland, her avbildet om bord i sitt Lancair 320-fly. Foto: Privat
DEMONSTRERER: Klaus Nødland, her avbildet om bord i sitt Lancair 320-fly. Foto: Privat Vis mer

Aksjonen ble organisert gjennom Facebook-gruppa «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger», som i skrivende stund har over 55 000 medlemmer.

Nå har gruppa fått uventet støtte … Fra en av luftens helter.

For da hobbyflygeren Klaus Nødland skulle vise sin støtte til alle som protesterer mot den ny bomringen, gjorde han det naturlig nok om bord i sitt private fly – en Lancair 320.

Etter rundt 25 minutter i lufta hadde Nødland sendt en tydelig beskjed. Resultatet av flyturen over Jæren ser du øverst i denne saken.

- Jeg er ikke superaktiv i demonstrasjonene mot den nye bomringen, men jeg har stor sympati med dem som rammes. Spesielt med dem som har små barn. For noen slår dette veldig skjevt ut, og det kan bli veldig dyrt. Vi gamle kan ta sykkelen.

«Finger'n over Jæren» var langt fra Nødlands første tegning i lufta over Rogaland.
«Finger'n over Jæren» var langt fra Nødlands første tegning i lufta over Rogaland. Vis mer

Det var NRK som først omtalte denne saken.

- Hvem er det du viser fingeren til?- Det må være til de som sitter med makta. Men dette er ikke noe personlig, sier han.

Protestbildet blir godt mottatt av aksjonsleder Sigurd Sjursen, som står bak Facebook-gruppa «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger».

- Dette er kult, og det viser at det er engasjement i denne saken, sier Sjursen til NRK.

UPOPULÆRT: Ovesikten over bomstasjonene rundt Stavanger sentrum, ifølge Bypakke Nord-Jæren (nå Bymiljøpakken) Grafikk: Bypakke.no
UPOPULÆRT: Ovesikten over bomstasjonene rundt Stavanger sentrum, ifølge Bypakke Nord-Jæren (nå Bymiljøpakken) Grafikk: Bypakke.no Vis mer

Drapstruet

Innslaget må kunne sies å være mildt, sammenliknet med mye av det som har kommet fram i den tilspissede bompengekrangelen de siste ukene.

Som nevnt har bompengemotstandere gått til personangrep på Stavanger-ordføreren, som ifølge NRK ble kalt «en jævla hore». De har også truet med å aksjonere i politikernes hager. Enkelte har gått så langt som å rette drapstrusler mot bompengesjef Trond Juvik.

(SIC): «Sykt at han våger å gå ut med navn. Han skulle hatt ei kule mellom øyene å en bomstasjon opp i rævva», skrev en person på Facebook i en melding rettet mot Juvik.

NRK har tidligere snakket med personen bak profilen som har lagt ut kommentaren. Vedkommende nektet for å ha noe med ytringen å gjøre:

- De har ikke noe bevis på at jeg har skrevet dette, sier vedkommende, som hevder at andre må ha logget seg inn på Facebook-profilen og skrevet ytringen.

BRA MED BOMPENGER?: Dagbladet har spurt fem tilfeldige på gata hva de mener om bompenger. Video: DBTV Vis mer Vis mer Vis mer

- Kjenner på en smerteterskel

Hele sju av ti er imot den nye bomringen på Nord-Jæren, ifølge en meningsmåling fra august. Men det er lite som tyder på at demonstrantene vinner fram.

- Jeg er vokst opp med å være mot bompenger. Jeg har drevet mange valgkamper på det, og jeg forstår at mange kjenner på en smerteterskel om hvor høy bompengeandelen kan være, sa den nyinnsatte samferdselsministeren Jon Georg Dale til de mange tusen som har demonstrert mot bompenger i Stavanger og Sandnes før helga.

Han kan likevel ikke love at det blir mindre bompenger i framtida.

- Som Frp-mann skulle jeg gjerne gjort mer for å få ned bompengeandelen. Men vi forholder oss til stortingsvedtak. Derfor kommer det til å være bompenger i Norge også framover. Klarer vi å redusere kostnadene på prosjektene, kan vi også få ned bompengeandelen. Det er min ambisjon, sa Dale til NTB rett etter at han hadde overtatt departementet fra Ketil Solvik-Olsen fredag.

Hele Norges coronakart