Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik rammer eldrebølgen norske kommuner

Eldrebølgen rammer norske kommuner ulikt

FREMTID: Eldrebølgen rammer ikke norske kommuner likt.
FREMTID: Eldrebølgen rammer ikke norske kommuner likt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Befolkingen eldes, og det blir relativt færre i arbeidsfør alder. Det er et nasjonalt problem, men problemet varierer samtidig svært mye mellom norske kommuner, viser en SSB-studie utført av Tom Kornstad.

I dag er det omtrent 1,2 ikke-yrkesaktiv pr. yrkesaktiv i de «beste» kommunene i Norge. I motsatt ende av skalaen er forholdstallet 1,9 til 1, skriver Finansavisen.

Ned til 30 prosent

Forsørgelsesraten vil øke for landet under ett, men den vil øke ulikt, og den vil langt på vei øke mest for kommunene som allerede sliter med en ugunstig demografi, viser fremskrivingene.

For gjennomsnittskommunen er ikke utviklingen frem til 2040 veldig dramatisk. Både i 2017 og 2027 ligger den uvektede gjennomsnittskommunen på 1,6, før byrden stiger til 1,8 i 2040.

Kommunene som i dag har høyest forsørgelsesbyrde ligger på 1,9. I 2040 vil de svakeste kommunene ligge på 2,3. Her vil altså bare 30 prosent av folk være i jobb, selv om man setter grensen for å være regnet som yrkesaktiv svært lavt.

Her blir det best og verst

De store byene har ganske greie demografiske forutsetninger. Om man i tillegg tar med tendensen til «brain drain» fra distriktene, noe som ikke ligger inne i Kornstads beregninger, tilsier det at byene i enda større grad vil stikke fra, skriver avisen.

Helt i toppen finner man kystkommuner langs oljebeltet, samt sovekommuner rundt Oslo og Stavanger. Unntakene fra dette mønsteret er særlig Hammerfest og Bykle.

Verst demografisk utgangspunkt finner man i innlandet og nord for Trondheim. Ser man imidlertid frem til 2040, er det også her, og særlig i Nord-Norge, man finner mange av kommunene med minst økning i forsørgelsesraten.

For et knippe kommuner tilsier demografien at de vil ha et regelrett fall i forsørgelsesraten, skriver Finansavisen.

Flere økonominyheter
Apple forberede storlansering
Hvem er best posisjonert for en oljepris på 50 dollar?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!