Slik rammer streiken deg

56 000 klar til å gå ut streik i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ved midnatt i kveld går fristen ut i meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Hvis ikke Riksmeklingsmannen får partene til å bli enige blir det streik fra midnatt lørdag, altså natt til søndag.

Hele 38 000 medlemmer i Fellesforbundet vil bli tatt ut i streik. Folk flest vil merke dette best ved at det kan bli dårlig med søndagsaviser.

Schibstedt-trykkeriet i Nydalen i Oslo vil bli tatt ut i streik og de trykker VGs opplag for Østlandet i tillegg til Aftenposten og Dagsavisen.

Vil koste millioner

Byggingen av Snøhvit-anlegget på Melkøya risikerer full stans. Drøyt 2000 arbeidere av totalt 2500-3000 er organisert i Fellesforbundet.

- Melkøya vil bli hardt rammet umiddelbart. Selv om streiken bare varer i noen få dager vil den få langvarige konsekvenser. Vi har mange pendlere som vil bli sendt hjem ved en streik og det tar lang tid å få alt i gang igjen, sier Sverre Kojedal, informasjonssjef for Statoil på Melkøya til Dagbladet.no.

Han legger ikke skjul på at en streik vil bli svært kostbar for Statoil.

- Framdriften vår vil bli forsinket og de økonomiske tapene er høyt oppe i millionklassen. Vi har en stram tidsplan for å kunne starte produksjonen sommeren 2007, en forsinkelse vil bety store tapte inntekter.

Slik rammer streiken deg

Fellesforbundet håper folk flest ikke vil merke streiken altfor godt.

- Vi vil jo ramme arbeidsgiverne. Det er først og fremst industriproduksjon som vil stanse, for eksempel bildelprodusentene, sier informasjonssjef Vidar Grønli.

38 000 vil bli tatt ut fra midnatt lørdag. Grønli sier medlemmene er godt forberedt på streik og at motivasjonen er stor.

- Vi har en stor streikekasse og er i høyeste beredsskap.

Krangler om AFP

Kjernen i striden er at Fellesforbundet krever at AFP-ordningen for tidligpensjonering videreføres, inntil en revidert folketrygd er på plass. De krever også at tillitsvalgte får innsyn i arbeidsavtaler med østeuropeiske arbeidere. Disse kravene avvises av arbeidsgiverne.

Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen har vært inne i meklingen for å se om regjeringen kan bidra til å løse striden om AFP. Han har varslet svar i løpet av dagen, men tidlig i ettermiddag var ingenting klart.

Norsk Industri mener arbeidslinja må videreføres, slik pensjonsreformen legger opp til.

- Vi er forberedt, men ønsker ingen konflikt. Vi nærmer oss en slags sluttetappe, men det er for tidlig å spå utfallet, sier informasjonssjef Finn Langeland til Dagbladet.no.

Bygningsarbeiderne følger etter

Dersom det blir streik i industrien er faren stor for at byggenæringen vil følge etter. Fellesforbundet har avbrutt meklingen med Byggenæringens Landsforening (BNL) og partene har frist til midnatt søndag 2. april. Hvis de ikke blir enige da vil 18.000 bygningsarbeidere slå følge, slik at hele 56 000 kan være i streik fra natt til mandag.

Folk flest vil merke denne streiken ved at mange bygningfirmaer vil stanse arbeidet sitt så lenge streiken pågår.

Fellesforbundet krevde meklingen avsluttet fordi de mener at arbeidsgiverne ikke har gitt uttrykk for andre standpunkter nå enn under forhandlingene. De har sagt nei til nye tiltak mot useriøsitet i arbeidslivet, til krav om endring av hovedlønns-systemet og minstelønnsssytemet.