Slik rammer streiken

Østlandet, Agder og Rogaland vil hardest merke følgene av streiken som fra og med i dag rammer tre av de fire store dagligvarekjedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter hvert vil også en rekke institusjoner innen helse og omsorg bli rammet. Streiken omfatter i første omgang rundt 700 arbeidstakere fra arbeidstidas start i morges. På Østlandet er det butikkene i NorgesGruppen (Kiwi, Joker, Meny, Ultra og Spar) og Rema 1000 som etter hvert får mindre tørrvarer i hyllene.

I Agder og Rogaland er det ICA og Rimi som får problemer. Butikkene i Coop-kjeden (Prix, Obs og Coop) berøres ikke av streiken. Her er de ansatte organisert i Handel og Kontor, som ikke omfattes av meklingen.

Utvides

Melk, brød og ferskvarer blir levert som vanlig, mens typiske tørrvarer som mel, sukker og supper er blant det som ikke blir kjørt ut. Uavhengige butikker blir ikke rammet.

Streiken kan fort bli utvidet. Transportarbeiderforbundet har varslet at ytterligere 200 tas ut fra søndag, mens Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) vil vurdere lockout. Det tar fire dager fra et slikt varslet blir gitt, til det trår i kraft.

- Det var ikke mulig å legge fram noe forslag som partene kunne enes om. Det har derfor ingen hensikt å fortsette, sa meklingsmann Dag Nafstad en drøy time før meklingsfristen utløp i går kveld.

Historisk

De tre forbundene som er i streik, er Transportarbeiderforbundet i LO og YS-forbundene Yrkestrafikkforbundet og PRIFO (Privatansattes Fellesorganisasjon).

Streiken er historisk i og med at arbeidstakerne for første gang går til streik på et prinsipielt krav om et eget tarifftillegg på 1,4 prosent for fagorganiserte. Kravet ble blankt avvist av arbeidsgiverorganisasjonen HSH.

Tonen mellom partene var skarp da streiken var et faktum:

- Vi har sett oss grundig lei på gratispassasjerer som får akkurat de samme godene uten å betale fagforeningskontingent. Nå krever vi et eksklusivt tillegg for våre medlemmer. Vi beklager at det er tredjepart som lider, men slik er det i en konflikt, og det er det ikke mulig å unngå, sier andre nestleder i Transportarbeiderforbundet, Lars M. Johnsen.

HSH reagerer sterkt på arbeidstakernes krav.

- Kravet bryter med organisasjonsfriheten. Det er udemokratisk, urettferdig og helt urealistisk, sier forhandlingsleder Kim Nordlie i HSH.

STEILE FRONTER: Temperaturen var høy og tonen skarp da streiken var et faktum i går kveld. F.v. forhandlingsleder Lars Johnsen i Transportarbeiderforbundet og forhandlingsleder Kim Nordlie i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer