RØDE TALL: - Det går noe bedre i vår del av verden, men særlig i såkalte framvoksende økonomier blir det veldig vanskelig. Det får ringvirkninger, og for Norge er faren at oljeprisen skal bli enda lavere og bli liggende lavt i Norge, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea. Foto: AP / NTB Scanpix
RØDE TALL: - Det går noe bedre i vår del av verden, men særlig i såkalte framvoksende økonomier blir det veldig vanskelig. Det får ringvirkninger, og for Norge er faren at oljeprisen skal bli enda lavere og bli liggende lavt i Norge, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Slik rammes du av børskrakket: - En reell frykt og fare for at det blir vanskelig

Spår tøff høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens fall på 5,19 prosent førte til den verste dagen på Oslo Børs siden 2011.

- Det er en reell fare og frykt for at det skal bli vanskelig framover. Det er mange som vil rammes hardt, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Dagbladet.  

- Faren er lave oljepriser Verdens børser våknet i dag opp til blodrøde børstall i Kina, der aksjene stupte nesten 9 prosent. Deretter sto Wall Street for tur og stupte med over seks prosent fem minutter inn i handelen. Fallene på Wall Street stabiliserte seg utover dagen, men verditapet for europeiske aksjer i går var på svimlende 4200 milliarder kroner.

Men hva har børskrakket egentlig å si for deg og meg? Er dagens fall et tegn på at vi har en tung høst og vinter i vente? 

- Det går noe bedre i vår del av verden, men særlig i såkalte framvoksende økonomier blir det veldig vanskelig. Det får ringvirkninger, og for Norge er faren at oljeprisen skal bli enda lavere og bli liggende lavt i Norge, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Dagbladet. 

Sammen med sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken forklarer han at børskrakket kommer som en etterdønning av den økonomiske krisa i Kina. Når børsen i Kina faller, bidrar det til dårligere vekst i verdensøkonomien - hvorpå frykten ligger i at folk vil begynne å stramme inn lommeboka og slutte å investere.

- Det er bekymringsfullt. Det som skjer i dag er et symptom på at det er en reell frykt for at det er en svakere situasjon i Kina enn man hadde trodd, som markedet ikke har tatt inn over seg. Det kommer som en bølge over oss, sier Juel i Nordea. 

- Redd for framtida - Når børsen faller ukontrollert i Kina, skaper det en frykt i det kinesiske samfunnet og i verden forøvrig. Frykten dreier seg om at man ikke lenger tror at myndighetene har god kontroll på situasjonen, noe som igjen kan legge en demper på konsum og investeringer - fordi man er redd for framtida, sier sjeføkonom Due-Andresen. 

Resten av verden er bekymret for at underliggende vekst i Kina er svakere enn man trodde, og for Norge sin del er antakelig børsfallet relatert til det videre fallet i oljeprisen, forklarer sjeføkonomen.

- Dersom etterspørselen etter olje i Kina framover blir svakere enn man tror, så bidrar det til å holde oljeprisen lav mye lenger. Det er dårlig nytt for norsk økonomi. Det blir en helt ny situasjon for Norge dersom oljeprisen ikke skal opp igjen.

Allerede flere på NAV - Vil vi se effekten på kort- eller langsikt?  

- Vi ser det sakte, men sikkert. Allerede ser vi at arbeidsledigheten har begynt å stige mer de siste månedene enn de siste åra. Flere og flere oppsøker NAV, og vi ser at bedrifter kutter i ansatte. Det skjer fortere enn vi trodde tidligere i år. Det skaper ringvirkninger. Man merker at norske husholdninger er pessimistiske og bekymret for det som kommer. Når de er det, får det konsekvenser for folks handling i butikk og for hvor mye de investerer.

- Er det krise?

- Vi har mer å gå på, og sånn sett har vi bedre forutsetninger enn mange andre land. Vi har mye penger på bok - men vi må bruke pengene nyttig og skape vekstpotensiale på nye måter. Jeg tror nok at renta vil bli satt ned ytterligere av Norges bank nå, og at det vil ta tid før den vil gå opp igjen, sier Due-Andresen. 

- Ikke grave hull i bakken Hun kaller aksjefallet alvorlig - et symptom på at man er redd for utviklingen i Kina, og at veksten i verdensøkonomien kanskje ikke blir er så sterk som man tidligere trodde. 

- Det gir oljeprisfall som er svært ugunstig for Norge.

Frykten er at dagens krakk vil vedvare over lang, lang tid. 

- Jeg vil ikke grave hull i bakken og gi meg, det gjelder å ikke få panikk. De som sitter med aksjefond må for all del ikke bare hive dem unna og selge, selv om dette kan ta litt tid - men det er lite klokt å selge i panikk. Det er bare å være kjølig og se an situasjonen. Vi vet ikke ennå hvor mye dette vil slå ut, sier Juel i Nordea.  

- Det kommer nok til å vare en stund, men det er som alltid vanselig å si hvor lenge det varer. Ofte tror man det går fortere over enn det ofte gjør, men ofte hvis det er knytta til at bobler sprekker - sånn som nå - vil det ofte ta lang tid, sier Juel.  

Due-Andresen sier det er godt vi har vår egen valuta. 

- Når krona svekkes, hjelper det norske eksportbedrifter. Norge er også ganske heldig stilt i sammenligning med mange andre land, blant annet på grunn av pengene vi har på bok, sier hun. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram