Slik raner El-mannen de eldre

Spør om pinkoden og dikter opp pengepremie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har så langt ikke pågrepet noen etter en bølge av ran mot eldre i Oslo den siste tida - men de har nå en beskrivelse av framgangsmåten:

En mann ringer på og gir seg ut for å være fra «E-verket», og sier han skal sjekke stikkontaktene. Videre sier han at de har vunnet en pengepremie på 800 kroner, og at han trenger pinkoden deres.

Deretter tar El-mannen seg inn i de eldres leilighet og later som han sjekker det elektriske anlegget, før han forsvinner - som regel med verdisaker som penger og smykker.

Vitnet døde

Beskrivelsen ble gitt av den 84-årige kvinnen som døde etter å ha blitt robbet av El-mannen i går kveld. Hun ringte selv og meldte fra til politiet, som etter kort tid fant henne død hjemme i omsorgsleiligheten på Skullereud.

Saken ble etterforsket som mulig drap, men i dag kunne imidlertid politiet avskrive den muligheten; 84-åringen døde av sykdom, og dødsfallet hadde etter alt å dømme ikke noe med innbruddet å gjøre.

Imidlertid ser det ut som El-mannen har stor aktivitet i Oslo-området for tida; bare det siste døgnet har politiet fått melding om en rekke slike saker - tillegg til at en funksjonshemmet mann i 50-åra ble robbet på samme måte tidligere i dag.

Ransturné

Slik raner El-mannen de eldre

Også flere av den avdøde 84-åringens naboer ble oppsøkt av det som trolig er El-mannen i går, og minst én kvinne ble robbet. Det tyder på at svindleren saumfarer ett og ett område der det bor mange eldre, for så å flytte seg til et nytt.

Foreløpig har ikke politiet gått ut med noen etterlysning, på grunn av manglende signalement - men gir uttrykk for at det kan dreie seg om samme person i alle tilfellene som er blitt innrapportert.

Siden saken rundt El-mannen ikke lenger etterforskes som mulig drap, er nå ansvaret for den videre etterforskningen overlatt de enkelte politistasjonene i Oslos bydeler.


- Store problemer

Gro Smedsrud er stasjonssjef på Manglerud politistasjon. Manglerud er området som rommer flest eldre og svakelige beboere i hovedstaden, og Skullerud er politistasjonens ansvarsområde.

- Vi har til tider hatt store problemer med folk som utgir seg som andre hos oss, sier Smedsrud til Dagbladet.no.

Hun er for tiden på ferie i utlandet, men blir ikke overrasket da hun hører om El-mannen.

- Det er jo helt klassisk. De utgir seg for å være alle typer håndverkere. Det kommer to menn som ber beboeren om å passe på vanntrykket på kjøkkenet mens de er i stua for å fikse problemet. Det de egentlig gjør, er jo å rane vedkommende, sier Smedsrud.

«Alarmselgere»

Hun forteller at de også har hatt eksempler der ukjente personer ringer på og sier de kommer fra hjemmehjelpen eller fra selskaper som selger alarmer.

- Dermed får de mye informasjon om hvem som har alarmer i blokkene, og kan dermed komme tilbake og bryte seg inn hos dem uten alarm seinere. Vi hadde et slikt eksempel før helga, sier stasjonssjefen.

Hun har til og med opplevd hendelser der ranerne har utgitt seg for å være politiet.

- De ringer på forhånd for å si at de ønsker å komme bort for å gi råd. Når de kommer, er de kledd i sivil eller i tvilsomme uniformer. Dette er en framgangsmåte politiet aldri vil bruke. Vi går via ledelsen i borettslaget eller lignende, forklarer politikvinnen.

Hun håper de eldres pårørende nå kan bidra til å gi sine eldre råd og veiledning i hvordan de skal håndtere slike situasjoner.

- Har man ikke en avtale, er man ikke pliktig til å åpne døra, sier Smedsrud, som ber publikum om å holde øyne åpne etter mistenkelige personer som snoker i nabolaget deres.

IKKE OVERRASKET: Politistasjonssjef Gro Smedsrud forteller om en rekke liknende svindelmetoder rettet mot eldre. - Noen utgir seg til og med for å være politi, sier hun.
DØDE ETTER SVINDEL: En 84 år gammel kvinne bosatt på Skullerud i Oslo døde i går etter å ha blitt robbet av en mann som utga seg for å være fra «E-verket».