OPPGA AFGHANSK VERDI: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk afghanske tepper i gave da hun var forsvarsminister. Nå har hun offentliggjort en bekreftelse fra skattemyndighetene. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
OPPGA AFGHANSK VERDI: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk afghanske tepper i gave da hun var forsvarsminister. Nå har hun offentliggjort en bekreftelse fra skattemyndighetene. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Slik rapporterte hun om gavene

Anne-Grete Strøm-Erichsen oppga afghansk verdi på gaveteppene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Selv om nåværende helseminister Strøm-Erichsen visste at to afghanske tepper hun mottok som gave da hun var forsvarsminister og tok i privat eie var taksert til 44 000 kroner, satte hun likevel verdien av disse til 8 000 kroner i likningen for 2009 fordi hun mente dette var verdien av teppene i Afghanistan.

Den beslutningen slaktes av eksperter.

- Det er helt klart at vi blir skattepliktige av verdien av gavegjenstandene i Norge. Omsetningsverdien er skattelovens klare utgangspunkt, og da gjelder det omsetningsverdi i Norge, sier skatteekspert Johan Petter Hartz-Hansen ved Norges Handelshøyskole til VG.

I ettermiddag kom bekreftelsen fra likningsmyndighetene. Den viser at hun i inntektsåret 2005 meldte inn et teppe til 4000 kroner, i 2007 meldte hun inn en klokke til 7375 kroner og i 2009 meldte hun inn to tepper til henholdsvis 2000 og 6000 kroner.

«Vi kan også bekrefte at De i selvangivelsen for inntektsåret 2009 har opplyst at verdiansettelsen er beregnet ut fra hva tilsvarende tepper ville ha kostet i Afghanistan», skriver seksjonsleder Svein Arne Lindebjerg i Skatt Vest i bekreftelsen.

Dermed er det fortsatt uklart hva slags verdi teppene faktisk er vurdert til av skattemyndighetene.

Strøm-Erichsen har nå returnert gavene til Forsvarsdepartementet.