DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Klipp: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

Ordfører Geir Knutsen i Båtsfjord:

Slik reagerer Båtsfjord-ordføreren på sjokk-videoen: - Veldig trist sak

Ordfører Geir Knutsen (Ap) sier det er lett å få sympati for Irina Kravtsjenko som har mistet sin ektemann på havet.

Etter å ha lest dokumentarartikkelen i Dagbladet Magasinet og blitt kjent med historien om Dimitrij Kravtsjenko som forsvant på havet 4. september i år, legger ikke ordfører Geir Knutsen i Båtsfjord skjul på at han er blitt sterkt berørt.

- Dette er en veldig trist sak hvor en ung kvinne og hennes sønn mister sin mann og far. Det er lett å få sympati for Irina Kravtsjenko som går gjennom en tung tid.

- Tar avstand

Geir Knutsen sier han ikke var kjent med arbeidsforholdene som Dagbladet Magasinet beskriver om bord på «Kalmar» og «Valka».

- Saken opprører meg. Som jeg har sagt tidligere, tar jeg helt klart avstand fra de dårlige arbeidsforholdene som Dagbladet har avdekket. Både Båtsfjord kommune og Båtsfjord Sentralfryselager har vært uvitende om forholdene som beskrives av avisa.

UVITENDE: Ordfører Geir Knutsen i Båtsfjord sier han har vært uvitende om de dårlige arbeidsforholdene som er blitt avdekket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UVITENDE: Ordfører Geir Knutsen i Båtsfjord sier han har vært uvitende om de dårlige arbeidsforholdene som er blitt avdekket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ordføreren sier at forholdene på krabbebåtene har vært langt under det som kan forventes i dag.

- Overraskende

- Arbeidsforholdene vi får beskrevet er helt klart langt under hva som skal forventes i dag, og ikke noe vi kan forstå i Norge. Vi er klar over at det er forskjeller i arbeidsforhold fra flaggstat til flaggstat, men dette kommer overraskende på oss.

- Kjenner du til disse båtene, eller har du sett dem mens de var i Båtsfjord?

- Jeg har sett disse på lik linje med andre fartøy som bruker Båtsfjord Havn.

- Har Båtsfjord kommune gjort noe for å undersøke arbeidsforholdene om bord på disse båtene?

- Det har vi ikke.

- Føler du at Båtsfjord kommune og du har, eller har hatt, et ansvar for å gripe inn?

- Hvis vi hadde kjent til dette, ville vi meldt fra til rette myndigheter.

- Ingen indikasjoner

- Har du noen tanker om at Båtsfjord Sentralfryselager har tjent penger på lagring av krabbe fra disse båtene?

- Båtsfjord Sentralfryselager har ikke hatt noen indikasjoner på ulovligheter. Kundeforholdet til båtene er det fabrikken som har, sier Knutsen.

Båtsfjord kommune er største eier og ordføreren er styreleder i Båtsfjord Sentralfryselager.