Slik reagerer Dalai Lama idet han blir bedt på fisketur

- Hahaha, vi buddhister dreper jo ikke. Men jeg nyter gjerne fisken etterpå.

NOK ET HJERTELIG MØTE:  Dalai Lama nærmest hikster idet han får fisketur-invitasjon fra PEN-leder og tidligere forlegger William Nygaard (t.h). PEN Internationals visepresident Eugene Schoulgin og norske PENs styreleder Peter Normann Waage lot seg også sjarmere av den humørfylte tibetanske munken i morges. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NOK ET HJERTELIG MØTE: Dalai Lama nærmest hikster idet han får fisketur-invitasjon fra PEN-leder og tidligere forlegger William Nygaard (t.h). PEN Internationals visepresident Eugene Schoulgin og norske PENs styreleder Peter Normann Waage lot seg også sjarmere av den humørfylte tibetanske munken i morges. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tidlig møtte Dalai Lama en delegasjon med medlemmer fra Norsk PEN og PEN International. Der uttrykte den norske PEN-lederen William Nygaard stolthet og glede over å få møte Dalai Lama, samtidig som han beklaget at det offisielle Norge ikke tok ham imot.

- Jeg er ikke så interessert i å møte politiske ledere. Det er folket som er de viktigste, og som gir meg håp, sier Dalai Lama til de tre PEN-representantene, som fortalte om sitt arbeide for å hjelpe de mange fengslede tibetanske munkene.

Fisketur-invitasjon På slutten av det kvarter korte møtet, kom William Nygaard med en fisketur-invitasjon til den åndelige lederen.

- Hahaha, vi buddhister dreper jo ikke.

- Vi kan drepe den, svarer raskt Petter Normann Waage, til alles latter.

- Ja, du dreper fisken og så kan jeg nyte den, svarer Dalai Lama.

En rekke buddhister spiser verken dyr eller fisk, men den åndelige tibetanske lederen spiser begge deler. Fordi han merket at helsa hans ikke hadde godt av et vegetarisk kosthold.

Skuffet over Norge Til tross for at stortingspresident Olemic Thommessen først sa nei til å la Dalai Lama få gå inn hovedinngangen til Stortinget, ble den tibetanske munken tatt ordentlig imot i dag. Et 50-talls parlamentarikere møtte ham i Stortingets kinosal i dag. Sjøl gjentar hele tida Lama at han ikke er skuffet over at verken stortingspresidenten eller noen fra regjeringen møtte ham under hans Oslo-besøk.

Hans nærmeste medarbeidere er av en annen oppfatning:

- At den norske regjeringen ikke møter Dalai Lama setter presedens, og gjør at det blir lettere for andre statsledere og regjeringen ikke å møte Dalai Lama, sier Thubten Samdup, som er Dalai Lamas Nord-Europa-representant, til Dagbladet.

Han viser til at Dalai Lama drar til Nederland og Tyskland etter Norge.

- Men tror du at Tysklands avgjørelse om ikke å møte Dalai Lama er en konsekvens av den norske regjeringens nei? Lurer Dagbladet.

- Regjeringens avgjørelse er med på å skape presendens videre. Kina har nå blitt en stor bølle. Når de ser at press fungerer, vil de fortsette med det, sier Samdup.

Fornøyd Lama Dalai Lama er veldig fornøyd med Norges-besøket. De føler at det norske folk ønsker den åndelige lederen velkommen, og er også glade for at så mange norske parlamentarikere valgte å møte Dalai Lama i Stortinget i dag.

- Jeg er ikke så interessert i å møte politiske ledere. Det er folket som er de viktigste, og som gir meg håp, sier Dalai Lama.

VISER SIN STØTTE:  William Nygaard ble tydelig rørt av møtet med Dalai Lama på hans rom på Grand hotell i morges. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VISER SIN STØTTE: William Nygaard ble tydelig rørt av møtet med Dalai Lama på hans rom på Grand hotell i morges. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer