Slik reagerer internett på Nord-Koreas atomprøvesprengning

Eksperter mener prøvesprengningen natt til fredag er et dårlig tegn. Enkelte ser likevel humoren. 

SKUMMELT TEGN: Atomprøvesprengningen natt til fredag bærer preg av å være en reell utprøving av atomvåpen, ikke en provokasjon eller en trussel. Det skaper bekymring. På bildet er Nord-Koreas unge diktator, Kim Jong-Un. Foto: AP / NTB Scanpix. 
SKUMMELT TEGN: Atomprøvesprengningen natt til fredag bærer preg av å være en reell utprøving av atomvåpen, ikke en provokasjon eller en trussel. Det skaper bekymring. På bildet er Nord-Koreas unge diktator, Kim Jong-Un. Foto: AP / NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Atomprøvesprengningen Nord-Korea utførte natt til fredag, er egentlig ikke noe å glise av.

Likevel gjør et knippe internettbrukere sitt beste for at du skal gjøre nettopp det.

Etter at nyheten ble kjent, har det nemlig dukket opp flere såkalte «memes» og satiretegninger som spøker med den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-Un.

Ett av bildene som er delt på twitter viser diktatoren som holder en gammeldags diskett for PC - en sånn du brukte før USB-minnepenn og skylagring kom i skuddet - og teksten «med denne teknologien skal vi tvinge USA i kne».

En gif-video viser Kim Jong-Un som speider på noe gjennom en kikkert, før det som ser ut som nordkoreanske soldater fyrer av en lekerakett.

En annen twitterbruker spekulerer med denne tegningen i om den egentlige grunnen til atomprøvespreningen var sarkasme mot Kim Jong-Un.

Nylig skapte diktatoren nemlig overskrifter verden over ved å forby sarkasme i Nord-Korea - noe som naturlig nok har gjort at mange har vendt seg mot ham med sarkastiske utspill.

Ikke overraskende får atomprøvespreningen stor oppmerksomhet i flere utenlandske medier - noe som også har fått satiretegnerne til å hive seg rundt.

Fram til for omtrent to år siden, tenkte mange at Nord-Koreas gjentatte rasling med sablene kun var en demonstrasjon av maktbruk; et virkemiddel for å sørge for diplomatiske og økonomiske fordeler.

Dermed er den autoritære statslederens mange trusler blitt et populært satireobjekt for internettbrukere og avistegnere.

Det er imidlertid ting som tyder på at det er liten grunn til å le denne gangen.

De siste to årene er utprøvingen av nye våpen eskalert kraftig, og eksperter mener fredagens atomprøvesprengning ikke var ment som en trussel eller provoksjon - men som en reell test av atomvåpen til krigføring.

Noen eksperter mener Nord-Korea nå er i full stand til å angripe naboland.

- Det er sannsynlig nå at Nord-Korea kan sette et atomstridshode på et kort- eller mellomdistanse-missil som kan nå Sør-Korea, Japan, og amerikanske militære installasjoner i regionen, sier direktør Kelsey Davenport ved Arms Control Association til the Guardian.

LES OGSÅ: Derfor er den siste atomprøvesprengningen et skummelt tegn

Den ferske atomprøvesprengningen skaper bekymring for både Sør-Korea, Japan og USA, som ansees som de største fiendene til Nord-Korea.

Nabolandene og USA-president Barack Obama var raskt ut med å fordømme atomprøvesprengningen og varsle nye sanksjoner mot Nord-Korea.

USAs forsvarsminister Ashton Carter, som i dag var på Gardermoen i forbindelse med et Norges-besøk, framførte samme budskap.

Atomprøvespreningen er den femte fra Nord-Korea totalt og den andre i år, og bomben skal være den største fra Nord-Korea noensinne.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer