Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik reagerer Krekars advokat på nederlaget i Oslo tingrett: - Jeg er ikke skuffa

Oslo tingrett har besluttet at mulla Krekar kan tvangsbosettes i Kyrkesæterøra i Sør-Trøndelag

VILLE ANKE UANSETT:  Mulla Krekars advokat Brynjar Meling utenfor Jæren tingrett i dag tidlig. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
VILLE ANKE UANSETT: Mulla Krekars advokat Brynjar Meling utenfor Jæren tingrett i dag tidlig. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDNES (Dagbladet): Oslo tingrett har nå vurdert politiets beslutning om å tvangsflytte mulla Krekar til Kyrksæterøra. De slo fast at Krekar kan sendes til Kyrksæterøra.

På forhånd sa Krekars advokat at han håpet argumentene de hadde kommet med var så gode at retten vil ta en riktig avgjørelse. Men de gikk med tap på alle punkter i dagens kjennelse.

- Jeg er ikke skuffa. Jeg sa at jeg hadde gode håp om at retten hadde hørt våre argumenter, og det har de, sier Krekars advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

Meling befinner seg nå i Sandnes i Jæren tingrett i forbindelse med en annen sak. Han hadde på forhånd sagt at de kom til å anke dersom kjennelsen ikke gikk deres vei. Det gjør de også.

- Vi anker umiddelbart og det blir også begjært oppsettende virkning. Jeg registrerer at retten gir uttrykk for tvil, men at de har falt ned på at det ikke er grunnlag for å oppheve beslutningen, sier Meling.

Får han være hos familien? At Meling ber om oppsettende virkning betyr om at de ber om at Krekar ikke tvangsflyttes til Kyrksæterøra, før ankesaken i lagmannsretten er klar. Dette hadde ikke Oslo tingrett tatt stilling til i dagens avgjørelse.

Krekar bor nå hjemme med familien i Oslo, og når Meling nå sender inn sin klage til Oslo tingrett, skal de vurdere om han får bli der eller om han tvangsflyttes allerede. nå.

- For at Krekar skal bli fornøyd i denne saken, må beslutningen oppheves og Krekar må få bo med familien i Oslo uten meldeplikt, sa Meling til Dagbladet før beslutningen var klar.

De er forberedt på å gå helt til Høyesterett med saken, dersom de må.

- Jeg er ikke overrasket over at vi må høyere opp i rettssystemet for å få en avgjørelse i denne saken, sier Meling til pressen i dag.

Forholdsmessig grunn At politiet prøvde å tvangsflytte Krekar da han kom ut av fengsel sist søndag, førte til en lang klage til Oslo tingrett fra hans advokat.

Klagesaken skulle vise om politiet har god nok grunn, eller forholdsmessig grunn, til å sende ham til Trøndelag. Altså om det er en rimelig belastning for Krekar å tvangsflyttes, vurdert opp mot det politiet ønsker å oppnå med å sende ham dit.

Meling sier at han mener retten har tatt for lite stilling til nødvendighetskriteriet, altså hvor nødvendig det egentlig er å få Krekar opp dit og hva politiet vil få utav det.

- Det som man er mest skuffet over er at man kanskje hadde sett for seg noe mer grunnleggende drøftelse på hvor inngripende dette vedtaket er og ikke minst nødvendighetskriteriet. Det er i for liten grad drøftet, sier Meling.

Politiet ønsker å få Krekar ut av de store byene og peker blant annet på at han hadde besøk av andre islamister i leiligheten sin i Oslo, før han havnet i fengsel. Retten finner at mulla Krekar alt i alt vil bli oppsøkt av færre tilhengere og sympatisører fra inn- og utland dersom han oppholder seg i Hemne kommune, enn dersom han bor i Oslo-området, skriver Oslo tingrett i kjennelsen.

- Noe som fremstår som klar spekulasjon er at retten sier at han ikke vil få mindre besøk i Kyrksæterøra enn han vil i Oslo. I PSTs sikkerhetsvurdering så uttrykker de bekymring over at Krekar har blitt en martyr, og han fremstår kanskje som en enda større martyr ved å få et slikt vedtak mot seg. Jeg tror det vil stimulere til at folk vil oppsøke ham der, sier Meling.

Anundsens instruks Politiet har fått en instruks fra justisminister Anders Anundsen om at personer som Krekar skal bli pålagt et bestemt oppholdssted og meldeplikt - fram til de kan sendes ut av landet.

Det er denne instruksen de brukte i vedtaket om å flytte Krekar til Kyrksæterøra. Og naturligvis ønsket Krekars advokat at instruksen skulle bli satt til side. Det ble den ikke. Justisministeren har fastholdt at instruksen ikke bare ble laget for Krekar, men at den også gjelder «en håndfull» flere personer.

- Det har også vært en politisk prosess i forkant som peker mot at selv om det er en formell utforming på instruksen, så går dette mer og mer i en retning av at dette er en instruks som er gjort for å treffe mulla Krekar, sier Meling.

I ankesaken vil de også se på at norske myndigheter har prøvd å få Krekar til Italia.

- Det peker mot at her settes alle kluter til for å få en avgjørelse i en enkeltsak, sier Meling.

- Mulla Krekar kan ikke sendes til Italia, det har man ikke lovhjemmel for. Da må det komme en utleveringsbegjæring, sier påpeker han.

En fare for rikets sikkerhet Høyesterett fastholdt i 2007 (anket fra 2005) at Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Meling hadde håpet at tingretten også skulle ta stilling til det i kjennelsen. Oslo tingrett har lagt PSTs trusselvurdering til grunn for dagens kjennelse.

- Her har man jo vist til tidligere avgjørelser og det blir også blir en drøftelse i anken (om han er en trussel red.anm.). Hvor lenge kan avgjørelsen fra 2005 stå uten datostempel? spør Meling.

Advokaten har sagt at han ikke er fornøyd med regjeringens behandling av denne saken.

- Jeg forventer ikke så veldig mye av Frp, men det er klart at kanskje er tiden inne til å si til velgerne at de har lovet ting som de ikke kan holde, sa Meling til Dagbladet tidligere i dag.