Vladimir Putin og Joe Biden

Slik reagerer Russland

Ingen planer om telefonsamtale eller møte mellom Joe Biden og Vladimir Putin de nærmeste dagene.

TAUS: Vladimir Putin og Russland har fortsatt til gode å gratulere Joe Biden med valgseieren. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin/AP/NTB
TAUS: Vladimir Putin og Russland har fortsatt til gode å gratulere Joe Biden med valgseieren. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump og Vladimir Putin skal etter sigende ha hatt et fint forhold som statsleder for henholdsvis USA og Russland.

Michael Cohen, Trumps mangeårige fikser og personlige advokat, kom nylig med flere detaljer i ei ny bok. Der kommer det tydelig fram at Trump var en stor beundrer av Russlands statsleder, og at han anså ham som en modell på en mann med makt.

Russland har vært tause etter Joe Bidens innsettelse, og har ifølge Putin-talsmann Dimitrij Peskov ingen planer om å sende en gratulasjon eller få til et møte i nærmeste framtid.

Også Bidens pressetalsperson sier det ikke er lagt noen planer for noen telefonsamtale mellom de to.

FORGIFTET: Staben til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder at han ikke ble forgiftet på flyplassen, som man først trodde, men på hotellrommet. Det skriver de på Instagram. Video: Instagram @navalny Vis mer

Stikk

Men statsvennlige medier kommer likevel med sine stikk, skriver The Independent. Ifølge avisa skisserer TV-kanalene Biden som en «glemsk, gammel mann med fokus på rettigheter for minoriteter».

The Independent skriver også at verten i et debattprogram skal ha påstått at «mens Biden ber om forsoning», «er han i realiteten interessert i å omskolere og kjempe med» Trump-supportere. De sier også at forsvarsminister Lloyd Austin skal ha signalisert at han ønsket å starte en «krig mot de hvite i forsvaret».

Videre skal de blant annet ha uttrykt et stort savn over at Melania Trump er ferdig som USAs førstedame.

- Vi kommer til å savne Melania og hennes fantastiske kjoler. Sjarmløse Jill Biden kan ikke måle seg mot henne, skal programlederen ha uttalt.

- Ingen feiring

Den russiske politikeren Konstantin Kosatsjyov, har omtalt Bidens innsettelse som «ingen feiring», overfor lokale medier. Han understreket likevel at forholdet mellom Russland og USA trolig ikke blir verre, og omtaler Biden som en lagspiller.

Mens Russland altså ikke har noen planer om et møte mellom Biden og Putin nå, ringer Joe Biden Canadas statsminister Justin Trudeau fredag.

Biden har hatt et travelt første døgn, og signerte hele 17 presidentordre onsdag. Ifølge Washington Post ønsker Biden nå å forlenge atomavtalen med Russland.

Ny Start-avtalen er den siste store atomnedrustningsavtalen mellom USA og Russland. Den trådte i kraft i 2011 og utløper 5. februar.

Få timer etter at Biden var tatt i ed som president onsdag, tilbød Russland seg «betingelsesløst» å forlenge avtalen med fem år.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer