Halloween-sjokk i Bergen

Slik reagerte barna på halloween da Irina ikke hadde godteri til dem: 
- Tårene begynte å trille

Familien i Bergen hadde ikke godteri da barna banket på døra i går. I morges våknet de til et forferdelig syn. 

GÅR IKKE BORT: I dag har Irina Jentoft Rusten, som egentlig er syk, prøvd å skrubbe bort malingen, uten hell. Foto: Privat. 
GÅR IKKE BORT: I dag har Irina Jentoft Rusten, som egentlig er syk, prøvd å skrubbe bort malingen, uten hell. Foto: Privat.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går kledde barn og ungdom seg ut i Halloween-kostymer landet over og gikk knask eller knep på dører i nabolagene.

Tradisjonen går ut på at barn spør om godteri - altså knask. Får de det ikke, utfører noen barn et «knep» som hevn.

Noen steder har «knepene» gått altfor langt.

For Irina Jentoft Rusten i Bergen ble årets Halloween-feiring et realt mareritt.

Hun sa nei til godteritiggende unger - og våknet i dag til at huset, garasjen og bilen var spraymalet rødt i løpet av natta.

HERPET: Selv om det var dårlig vær i Bergen i går, har spraymalingen festet seg godt enkelte steder. Foto: Privat. 
HERPET: Selv om det var dårlig vær i Bergen i går, har spraymalingen festet seg godt enkelte steder. Foto: Privat.  Vis mer

- Uansett om man får godteri eller ikke skal man da ikke drive hærverk. Jeg er helt sjokkert og fra meg over hele greia. Da jeg prøvde å vaske veggene og bilen tidligere i dag kjente jeg tårene bare begynte å trille. Dette er rett og slett ikke kjekt, sier hun til Dagbladet, etter å først ha blitt intervjuet av Bergensavisen.

Slukket lyset

Hun er syk og slapp, og overtalte derfor sin niårige sønn til å droppe Halloween-feiringa i går for å slappe av med film hjemme i stedet.

De slukket utelyset på huset i Skjold i Bergen: Et vanlig signal til barn på tiggerferd om at de som bor i huset ikke feirer Halloween.

Likevel fikk de ikke fred. Plutselig ringte på dørklokka flere ganger.

- De ringte og ringte og ringte. Til slutt begynte det å banke på døra, og jeg måtte gå og åpne. Utafor sto tre jenter med parykker og ansiktsmaling. Jeg var ikke sint, men sa: «Ser dere at lyset er av? Det betyr at vi ikke feirer. Vi har ikke noe godteri, så dere må bare gå videre til andre hus, men pass på at dere går til hus som har utelykta på.»

GÅR IKKE BORT: I dag har Irina Jentoft Rusten, som egentlig er syk, prøvd å skrubbe bort malingen, uten hell. Foto: Privat. 
GÅR IKKE BORT: I dag har Irina Jentoft Rusten, som egentlig er syk, prøvd å skrubbe bort malingen, uten hell. Foto: Privat.  Vis mer

Så stengte hun døra, og gikk tilbake til filmen, i god tro om at jentene gjorde som hun sa.

- Ble helt paff

Sjokket var derfor stort da hun gikk ut til bilen i morges og la merke til skadene.

- Jeg ble helt paff, sier hun.

I løpet av dagen har hun prøvd å skrubbe rødmalingen av både bilen og husveggene uten å få det til.

- På noen steder er det fortsatt igjen rosa skjolder, og på andre steder går det ikke bort i det heletatt, sier hun.

Hun har vært i kontakt med forsikringsselskapet og har avtale om at bilen skal til vurdering på lakkeringsverksted.

Slik reagerte barna på halloween da Irina ikke hadde godteri til dem: - Tårene begynte å trille

- Kanskje går det an å spraye på noe som tar malinga bort, men hvis ikke sier forsikringsselskapet at hele huset må males på nytt. Bilen må kanskje lakkeres på nytt. Det er skikkelig trasig.

Håper de angrer

Jentoft Rusten skjønner ikke hvordan barn kan få seg til å gjøre så alvorlig hærverk bare fordi de ikke får snop - og har anmeldt saken til politiet.

HÅPER DE ANGRER: Irina Jentoft Rusten mistenker Halloween-vandaler for å ha begått hærverket fordi hun sa nei til å gi dem godteri. Foto: Privat. 
HÅPER DE ANGRER: Irina Jentoft Rusten mistenker Halloween-vandaler for å ha begått hærverket fordi hun sa nei til å gi dem godteri. Foto: Privat.  Vis mer

Selv tror hun det er de tre jentene som står bak siden de var de eneste som ignorerte utelykt-signalet i går, men hun understreker at hun ikke kan være helt sikker.

SKADET: Bilen må på lakkeringsverksted, og hvis det viser seg at spraylakken ikke går av, må den lakkeres på nytt. Foto: Privat. 
SKADET: Bilen må på lakkeringsverksted, og hvis det viser seg at spraylakken ikke går av, må den lakkeres på nytt. Foto: Privat.  Vis mer

Hun har liten tro på at politiet klarer å løse saken, ettersom hun ikke aner hvem jentene var.

- Håpet nå er egentlig at jentene selv eller foreldrene får med seg det, og at de får dårlig samvittighet og vil beklage. Det hadde vært veldig fint, sier hun.

LYSENDE TORDENSKY: Da pappaen til Zoey (4) skulle lage halloween-kostyme til datteren sin, sparte han ikke på kruttet - eller bomullen. Video: Glowy Zoey Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer