KRIG, SULT OG NØD: En kvinne er avbildet i den fattige landsbyen Al Juberia i Jemen. Landet har alltid hatt mye nød og fattigdom, men siden den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen startet krigføringen mot det Iran-støttede houti-regimet, har situasjonen gått fra ille til å være kategorisert som verdens verste konflikt. Foto: Tyler Hicks / The New York Times / Scanpix
KRIG, SULT OG NØD: En kvinne er avbildet i den fattige landsbyen Al Juberia i Jemen. Landet har alltid hatt mye nød og fattigdom, men siden den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen startet krigføringen mot det Iran-støttede houti-regimet, har situasjonen gått fra ille til å være kategorisert som verdens verste konflikt. Foto: Tyler Hicks / The New York Times / ScanpixVis mer

Norsk våpensalg

- Slik regjeringen tolker reglene, kan Norge selge våpen til Assad-regimet

Rødts Bjørnar Moxnes med forslag som skal hindre norsk våpensalg til Syrias diktator - og til land som kriger i Jemen.

Norge vil gjerne være et fredsmeglende land, og snakker ikke like høyt om sin våpenproduksjon - og salg. Men den pågående krigen i Jemen, ofte omtalt som verdens verste konflikt, har fått stadig flere partier til å ville skjerpe inn våpensalg-regelverket.

Nå fremmer partiet Rødt et forslag de håper kan få flertall i Stortinget. Målet er å skjerpe regelverket for hvem Norge kan selge våpen til.

- Med den menneskeskapte humanitære katastrofen i Jemen som bakteppe, burde det ikke være vanskelig for Ap og sentrum å slutte seg til forslaget om å klargjøre forståelsen av regelverket, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.

VIL STRAMME INN: Rødts leder, Bjørnar Moxnes, vil stramme inn reglene for hvem Norge kan selge våpen til. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL STRAMME INN: Rødts leder, Bjørnar Moxnes, vil stramme inn reglene for hvem Norge kan selge våpen til. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Ikke selg i krig

Rødt ønsker å utrede forståelsen av begrepene «krig» eller «borgerkrig» i Regjeringens 1959-vedtak.

- Norge har under denne regjeringa solgt militært materiell til islamist-diktaturene som deltar i en av verdens verste borgerkriger. Det strider mot enhver rimelig tolkning av regjeringserklæringa av 1959, om å utelukke eksport til land hvor det er krig eller borgerkrig, sier Moxnes.

I november i år sa utenriksminister Ine Søreide Eriksen at Norge ikke lenger vil selge militært utstyr til Saudi-Arabia på grunn av landets krigføring i Jemen. Men Norge selger fremdeles militært materiell til De forente arabiske emirater, Kuwait og Jordan, som også er med i den saudi-ledede koalisjonen som kriger mot det Iran-støttede houti-regimet.

Vil ha endring

Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) mener regjeringens tolkning av regelverket for eksportkontroll er problematisk med hensyn til de kravene som fremgår av Norges folkerettslige forpliktelser.

- Konsekvensen av regjeringens tolkning er at Norge ikke vil nekte salg av våpen og ammunisjon til stater som deltar i brutale borgerkriger i eget land. Slik regjeringen tolker reglene, kan Norge i prinsippet selge våpen til Assad-regimet i Syria, sier Moxnes.

På Stortinget er det flertall (Ap, Sp, SV, KrF og Rødt) for at Norge ikke skal «selge våpen til land hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er påvist alvorlige brudd på menneskerettighetene».

Ulik tolkning

Men hva betyr egentlig det? Regjeringen mener Norge praktiserer et strengt regelverk for eksportkontroll, og Utenriksdepartementet viser alltid til at de «ikke er kjent med at norsk forsvarsmateriell er benyttet i Jemen», og at regjeringen fører et såkalt «føre var»-prinspipp.

- Rødt ønsker nå å utrede forståelsen av hva begrepene «krig» og «borgerkrig» i regjeringens 1959-vedtak faktisk betyr. Det har aldri Stortinget gjort. Slik regjeringen tolker disse begrepene i dag, er det lov å selge våpen til ganske mange land som vi ikke ønsker, sier Mads Harlem, folkerettsjurist og ekspert på krigens folkerett.

Han ønsker en utredning velkommen.

- UD har tolket veldig med fri hånd. Så lenge man har samtykke fra landets lovlige regjering å gå til krig, så er det mulig å selge ammunisjon og våpen til dette landet, men det betyr jo at Norge i prinsippet kan åpne for salg til Assad-regimet i Syria, sier Harlem.

Han viser til at regjeringen har høstet kritikk for salg av våpen og militært utstyr til partene som kriger i Jemen.

- UDs tolkning av ordet «krig» og «borgerkrig er ikke i henhold til folkeretten. Også NIM har nå kommet med veldig kritiske uttalelser til hvordan disse krigsbegrepene tolkes av Utenriksdepartementet. Det er derfor på høy tid at Stortinget nå avgjør hvordan 1959-erklæringen skal forstås slik forslaget til Rødt legger opptil, sier Harlem