Slik rekonstruerte politiet Breiviks bombe

Vitne og bombeforsker Svein Olav Christensen forklarte rekonstruksjonen i retten i dag.

BOMBE: Dette er en eksplosjon rigget av politiet for å gjenskape bomben som gikk av utenfor regjeringskvartalet 22. juli i fjor. Foto: skjermdump.
BOMBE: Dette er en eksplosjon rigget av politiet for å gjenskape bomben som gikk av utenfor regjeringskvartalet 22. juli i fjor. Foto: skjermdump. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg informerte tirsdag retten om rekonstruksjonen av Anders Behring Breiviks bilbombe. Rekonstruksjonen ble gjort på Forsvarets sprengningsfelt på Rena i september 2011. - En av effektene vi ønsket å se på, var skader på biler i nærheten, opplyste Christensen.

Basert på overvåkingsbilder fra regjeringskvartalet 22. juli hadde bombeekspertene god informasjon om posisjonen til de to kjøretøyene som sto parkert og deres mål, vinkler og avstand relativt til bombebilen.

950 kilos bombe 

Under rekonstruksjonen ble det brukt kjøretøy av tilsvarende størrelse og vekt som de to kjøretøyene som var parkert i regjeringskvartalet 22. juli, men ikke samme merke.

Den rekonstruerte bomben ble lagd etter tiltaltes oppskrift, ifølge Christensen. Den besto blant annet av kunstgjødsel og diesel. Bomben besto av en hovedladning på 900 kilo og en startladning på 50 kilo.

- Vi ønsket ikke å bruke en startladning av samme type som Breivik, av hensyn til vår egen sikkerhet. Vi brukte dermed noe tilsvarende, sa Christensen. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer