Slik rekonstruerte politiet Breiviks bombe

Vitne og bombeforsker Svein Olav Christensen forklarte rekonstruksjonen i retten i dag.

 BOMBE: Dette er en eksplosjon rigget av politiet for å gjenskape bomben som gikk av utenfor regjeringskvartalet 22. juli i fjor. Foto: skjermdump.
BOMBE: Dette er en eksplosjon rigget av politiet for å gjenskape bomben som gikk av utenfor regjeringskvartalet 22. juli i fjor. Foto: skjermdump.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg informerte tirsdag retten om rekonstruksjonen av Anders Behring Breiviks bilbombe.

Rekonstruksjonen ble gjort på Forsvarets sprengningsfelt på Rena i september 2011. - En av effektene vi ønsket å se på, var skader på biler i nærheten, opplyste Christensen.

Basert på overvåkingsbilder fra regjeringskvartalet 22. juli hadde bombeekspertene god informasjon om posisjonen til de to kjøretøyene som sto parkert og deres mål, vinkler og avstand relativt til bombebilen.

950 kilos bombe 

Under rekonstruksjonen ble det brukt kjøretøy av tilsvarende størrelse og vekt som de to kjøretøyene som var parkert i regjeringskvartalet 22. juli, men ikke samme merke.

Den rekonstruerte bomben ble lagd etter tiltaltes oppskrift, ifølge Christensen. Den besto blant annet av kunstgjødsel og diesel. Bomben besto av en hovedladning på 900 kilo og en startladning på 50 kilo.

- Vi ønsket ikke å bruke en startladning av samme type som Breivik, av hensyn til vår egen sikkerhet. Vi brukte dermed noe tilsvarende, sa Christensen. 

Bombeteamet brukte trykkmålere for å måle trykket på bomben og hadde en rekke kameraer, blant annet høyhastighetskameraer som kan fange mange detaljer.

 
- All informasjon ble lagret på et datainnsamlingssystem i en bunker rundt 200 meter unna. Herfra fjernstyrte vi også detonasjonen, fortalte Christensen.
Likt som regjeringskvartalet 

I retten tirsdag spilte han av en video av bomberekonstruksjonen, som er produsert av Kripos.

- Det vi ser her, er i veldig langsom hastighet, sa Christensen om videoen hvor man kan se trykkbølgen og flyvende fragmenter fra bomben tydelig.

Bombeforskeren sammenlignet også rekonstruksjonen med den opprinnelige bomben i regjeringskvartalet.

-  Skadene på de to bilene tilsvarer skadene på biler som sto i samme posisjon i regjeringskvartalet, med ett unntak. Bilen som sto nærmest eksplosjonen, ble kastet 10-15 meter bort i regjeringskvartalet, men bare halvparten så langt i rekonstruksjonen, fortalte han.

(NTB/DAGBLADET)

REKONSTRUKSJON: Her har politiet gjenskapt noen av forholdene fra regjeringskvartalet. Foto: skjermdump
REKONSTRUKSJON: Her har politiet gjenskapt noen av forholdene fra regjeringskvartalet. Foto: skjermdump Vis mer
BOMBEFORSKER: Svein Olav Christensen. Foto: Skjermdump
BOMBEFORSKER: Svein Olav Christensen. Foto: Skjermdump Vis mer