Slik «renser» de ut «nasjonalistene»

Krigsfanger fra Azovstal skal stilles for retten og sivile ukrainere må gjennom «filtreringsleire». Slik skal Russland kunne si de har renset Ukraina for nasjonalister.

INN I LEIREN: Her overvåker tjenestemenn fra den russiske hæren og separatiststyrkene fra Folkerepublikken Donetsk sivile som blir ført inn på leiren i Bezimenne. Denne er under kontroll av hæren til separatiststyrkene. Bildet er tatt 6. mai. Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov / NTB
INN I LEIREN: Her overvåker tjenestemenn fra den russiske hæren og separatiststyrkene fra Folkerepublikken Donetsk sivile som blir ført inn på leiren i Bezimenne. Denne er under kontroll av hæren til separatiststyrkene. Bildet er tatt 6. mai. Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov / NTB Vis mer
Publisert

Et bilde av det ukrainske flagget skal være nok for å bli tatt for å være «nasjonalist» av de russiske styrkene.

Nå renses ukrainske «nasjonalister» ut i egne russiske leire, ifølge den svenske avisa Dagens Nyheter.

Vitnesbyrd fra de russiske «filtreringsleirene» ukrainske flyktninger tvinges gjennom av russiske militære strømmer nå inn.

Her skal menn og kvinner bli delt inn i ulike grupper, avhørtes i timevis, fotograferes, avlevere fingeravtrykk og kles nakne for å ransakes. Alt innhold på telefonen granskes nøye.

En målsetting om å «avnazifisere» Ukraina ble brukt av Vladimir Putin som argument for invasjonen av nabolandet.

Skal ha blitt slått

«Hva skjer hvis vi skjærer av deg øret?»

Det skal de russiske og prorussiske separatistsoldatene ha spurt Oleksandr Vdovytsjenko fra Kyiv.

Deretter skal de ha fulgt opp med flere slag mot hodet hans.

Under avhøret skal han ha blitt spurt om politiske meninger, framtidsplaner og hans meninger om krigen.

Dattera Maria Vdovytsjenko forteller CNN at faren var en av de heldige: Han kom seg gjennom «filtreringsleiren». Men han fikk varige skader på synet.

De russiske leirene sammenliknes nå av flere med de tyske konsentrasjonsleirene under 2. verdenskrig.

NORSKE VÅPEN: Verifiserte videoer skal vise norske artillerivogner på bakken i Ukraina. Video: Faktisk.no Vis mer

- Kontrollerte alt

5. april tok Vitalij sjansen på å ta seg ut av den beleirede byen Mariupol, sammen med sin kone og deres ett år gamle datter.

Bussen gikk inn i det russisk-kontrollerte området kalt «Folkerepublikken Donetsk (DNR)», forteller han til den uavhengige, russiske nettavisa Meduza.

I landsbyen Nikolske ble de beordret ut av bussen. Mennene skal ha blitt stilt opp utenfor bussen.

- Etter tur ble vi kalt inn i en vogn. To soldater kontrollerte alt; telefoner, tatoveringer og personlige eiendeler, sier Vitalij.

Han klarte seg gjennom kontrollen, til tross for at soldatene ble mistenksomme på en tatovering han hadde, som forestiller en amerikansk ørn. Mannen befinner seg nå i den russiske havnebyen Taganrog.

Maria Vdovytsjenko forteller til CNN om en annen leir. Her skal de russiske soldatene ha lett etter alt som virket «for ukrainsk».

- De lette etter folk som snakket ukrainsk, etter ukrainske symboler, sier hun til kanalen.

Selv slettet hun bilder fra telefonen og fra sosiale medier der hun spiller det tradisjonelle, ukrainske instrumentet bandura.

Vaktene er russiske soldater eller separatistsoldater fra DNR.

Soldater skal holdes i straffeleire

Også et høyt antall ukrainske soldater, inkludert medlemmer fra Azov-regimentet, skal ha blitt overført til russisk-kontrollert territorium fra stålverket Azovstal i Mariupol etter tre måneders beleiring.

Mange av dem skal være plassert i en tidligere straffeleir nær Olenivka i den ukrainske Donetsk-regionen, som kontrolleres av russisk-støttede separatister.

Kateryna Prokopenko, kona til Azov-regimentets kommandør Denys Prokopenko, uttalte seg forrige uke til The Guardian, etter å ha snakket med sin mann.

- Han sa han var ok. Jeg har hørt også fra andre kilder at forholdene er mer eller mindre tilfredsstillende, sa hun.

Hun vet ikke om Azov-kommandøren fikk snakke fritt under samtalen.

DRONEKRIG: I sosiale medier florerer det av videoer som viser ukrainske styrker slippe hjemmelagde bomber fra droner på russiske styrker. Video: Telegram / Youtube / Reddit. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Overlater det skitne arbeidet til separatistene

Hva som kommer til å skje med soldatene videre er fortsatt uklart.

Ifølge separatistlederen i Donetsk, Denis Pusjilin, skal de stilles for retten.

Det er ikke dødsstraff i Russland. Det er det i rettssystemet dannet av separatistene øst i Ukraina.

- På den måten kan russerne på sett og vis overlate mye av det skitne arbeidet til disse folka lokalt, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Dagbladet.

Forrige uke hevdet den russiske politikeren Leonid Slutskij at russiske myndigheter vurderer utveksling av ukrainske krigsfanger fra stålverket mot den ukrainske Putin-vennen Viktor Medvedtsjuk, som ble pågrepet av ukrainske styrker i midten av april.

Oberstløytnant Karlsen tror det vil bli reist rettssaker mot deler av de ukrainske militæravdelingene, der de vil bli anklaget for nazisme, massedrap og brudd på folkeretten.

- Sannsynligvis vil dette være mest for innenriks bruk i Russland, for å vise at de har tatt og utryddet «nazistene» og frigjort Mariupol, sier han.

Oberstløytnanten understreker at den hardt rammede byen nå er å betrakte som en grushaug.

- Den frigjøringen av Øst-Ukraina fra «nazistene» som Putin snakker om, er bare tøys. Det er en total ødeleggelse de gjennomfører - ikke noe annet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer