Slik rensker de Fallujah

USA har lært av sine feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oppgjøret som nå synes å bygge seg opp i Fallujah, virker det som om amerikanerne velger å gå skrittvis fram. De har i såfall lært av tidligere feil.

En hovedårsak til at amerikanerne led nederlag i kampene om Fallujah i vår var at man manglet etterretningsdata. Derfor måtte operasjonen legges bredt an og omfatte store deler av byen, noe som førte til sterke reaksjoner i befolkningen. Dette, sammen med store amerikanske og sivile tap, førte til at operasjonen ble avblåst. Noe tidligere hadde taktikken lyktes i Samarrah, men amerikanerne lærte nå at Fallujah er en mye hardere nøtt.

Trolig foregår det nå et nervespill der amerikanerne prøver å få viktige opprørsgrupperinger til å røpe seg, på den ene måten eller den andre.

Farlig trafikk

I løpet av våren kartla amerikanerne strukturen i cellesystemet som brukes av de fleste opprørersgruppene.

Ikke overraskende minner det mye om det som ble brukt av norsk motstandsbevegelse under andre verdenskrig, færrest mulig har kjennskap til andre celler enn sin egen og når en celle avsløres kan videre opprulling forhindres ved å fjerne kontaktpersonene til andre celler.

Amerikanerne har også gjort den erfaring at økonomisk utvikling har sine sider.

Den irakske økonomien, den legale og ikke minst den grå og den svarte, er i nærmest eksplosiv vekst.

Slik rensker de Fallujah

Dette medfører et sterkt økende antall biler ute på veiene, og i denne stadig tettere trafikken blir det lettere og lettere for opprørere å forflytte seg, slippe ut av feller og operere med selvmordsbombere i biler.

Mottrekk

Amerikanernes viktigste mottrekk er såvidt det fremgår økt vekt på 'humint' (human intelligence), altså infiltrasjon med agenter som skaffer opplysninger eller regulært kjøp av informasjon fra angivere.

Dette er selvsagt også den irakske regjeringens viktigste kort, den opererer jo på hjemmebane. Men den elektroniske avlyttingen spiller også en særdeles viktig rolle.

Det er egentlig ikke så vanskelig for opprørerne å resonnere seg frem til hvordan denne avlyttingen foregår. Men i de palestinske områdene har Hamas og Jihad ikke klart å utnytte slik kunnskap til å nøytralisere avlyttingen.

Til tross for at man utviser den ytterste forsiktighet, blir leder etter leder drept av israelerne eller tatt til fange. Årsaken er at det i praksis ikke er mulig helt å unnlate å kommunisere elektronisk; og dermed er risikoen stor for å bli lokalisert.

Aller mest effektiv er imidlertid kombinasjonen av 'humint' og slik elektronisk 'sigint' (signals intelligence). Israelerne bruker begge deler, og amerikanerne lærer for tiden mye av israelerne.

Det store overblikk

En tredje viktig metode supplerer bokstavelig talt bildet, nemlig 'imint' (image intelligence). Bilder tatt med kamera, infrarøde varmesøkere eller radarer, hovedsakelig fra satelitt eller førerløse overvåkingsdroner, gir ytterst viktig informasjon.

Under felttoget i mars-april 2003 opererte amerikanerne blant annet en Global Hawk, verdens største førerløse overvåkingsdrone, over Irak. Den ble dirigert fra flystasjonen Beale i California og tok mer enn 200 bilder per døgn, som den sendte på datalink til analyse i Reno i Nevada. Derfra gikk bilder og analyser lynraskt tilbake til amerikanerne i Irak, rett under Global Hawk'en som tok bildene.

Global Hawk'en, som fullastet veier 11,6 tonn, ble ikke nevneverdig hindret av sandstormene som stanset bakkeoperasjonene i en uke. Over Fallujah suppleres imidlertid bildet utvilsomt av andre og mye mindre overvåkingsdroner. Her er israelerne klart ledende i verden i dag, og de bidrar. Mens en Global Hawk kan ta en elektronisk last på nesten 900 kg, fly i opptil 18.000 m høyde og holde seg i luften i 40 timer, opererer israelernes splitter nye Skylark med elektronikk som veier 4,5 kg. Den flyr i 300 m høyde i opptil 90 minutter og befinner seg sjelden mer enn 10 km fra sin operatør. Bildene mottas direkte.

SENDER BILDER DIREKTE: Verdens største førerløse overvåkingsfly, Global Hawk, tar bilder som sendes direkte til forsvarsledelsen i USA og tilbake til troppene på bakken i Irak.
SJEFEN: Opprørerne fikk beskjed om å overlevere al-Qaidaeren Abu Musab al-Zarqawi, ellers ville de bli angrepet. De avslo.
<B>SLÅR TIL MOT FALLUJA: USA har innledet en større operasjon mot opprørerne i byen Fallujah i Irak.
<B>PÅ VEI TIL FALLUJAH: Store styrker er nå plassert rundt Fallujah i Irak.