Slik risikerte FIFA-presidenten 120 millioner på norsk svartebørsflopp

TV-rettigheter for hele Karibia sto på spill.

BUSINESS: Jack Warner og de norske svartebørshaiene spilte et svært høyt spill. Foto: AFP/Scanpix
BUSINESS: Jack Warner og de norske svartebørshaiene spilte et svært høyt spill. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det går fram av e-postkorrespondanse Dagbladet har fått tilgang til, og bekreftes av flere informerte kilder.

Dagbladet avslørte i går at Jack Warner har vært delaktig i formidlingen av VM-billetter til svartebørs. Warner er visepresident i FIFA, leder for Den karibiske fotballunion (CFU) og stedfortredende statsminister i Trinidad og Tobago.

Gjennom et lite knippe betrodde forretningskontakter, blant dem en norsk finansmann, en polsk billetthai og en svensk forretningsmann, har billetter fra Den karibiske fotballunionen blitt tilbudt det svarte markedet.

Dagbladet kan i dag avdekke hvordan langt mer enn noen tomme stadionseter sto på spill da svartebørshandelen gikk i vasken tidligere i år.

Høy risiko Dagbladet kjenner detaljene i denne mislykkede handelen. Billettene det var snakk om var bestilt av et norsk svartebørsselskap. CFU hadde deretter bestilt billettene fra FIFA. For billettene skulle Det internasjonale fotballforbundet ha cirka en halv million kroner, ifølge kvitteringen Dagbladet har. Billettkjøperen - svartebørsselskapet - skulle ha betalt pengene til en SWIFT-konto tilhørende CFU, ifølge dokumenter Dagbladet besitter.

VENNER: Warner hadde mye å tape da handelen gikk i vasken. Her med Pelé, Nelson Mandela og Samuel Eto'o. Foto: AFP/Scanpix
VENNER: Warner hadde mye å tape da handelen gikk i vasken. Her med Pelé, Nelson Mandela og Samuel Eto'o. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Men betalingen fra svartebørsselskapet uteble.

Ifølge e-poster Dagbladet har går det fram at TV-rettighetene for hele Karibia sto i fare tidligere i år, fordi disse billettene aldri ble gjort opp for. E-posten er sendt fra en av Warners aller nærmeste medarbeidere, som har en høyt betrodd stilling i CFU.

Denne personen skriver at CFU «(...) kan miste TV-rettighetene på grunn av dette», etter at det tok flere uker uten at den halve millionen ble betalt.

Forbannet Warner Meldingen ble sendt etter at frustrasjonen i CFU har bygget seg opp over tid. I e-postutvekslingen går det fram at Jack Warner var ille berørt og forbannet over at handelen så ut til å gå i vasken.

Etter hva Dagbladet kjenner til mislikte Warner sterkt at han ble satt i dårlig lys overfor FIFA ettersom billettene ikke ble betalt.

GULLGRUVE: FIFA-president Sepp Blatter har selv bekreftet at TV-rettigheter er FIFAs fremste inntektskilde. Rettighetene i Karibien sto på spill grunnet en mislykket svartebørshandel. Foto: AFP/Scanpix
GULLGRUVE: FIFA-president Sepp Blatter har selv bekreftet at TV-rettigheter er FIFAs fremste inntektskilde. Rettighetene i Karibien sto på spill grunnet en mislykket svartebørshandel. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Etter flere omstridte episoder i sin tid som visepresident i FIFA, passet det svært dårlig med nok en sak hvor han kunne framstå som useriøs og uten betalingvilje.

Nettopp derfor kunne den mislykkede handelen true med å frata ham de lukrative TV-rettigheten FIFA deler ut.

Millionvare E-postene hvor pengene blir forsøkt innkrevd er sendt med kopi til blant annet FIFAs TV-stasjon og InFront Sports & Media - selskapet med delansvar for salg av FIFAs TV-rettigheter. Toppsjef i InFront er Philippe Blatter, FIFA-boss Sepp Blatters nevø.

FIFAs årsregnskap fra 2006-2009 viser inntekter på totalt 12 milliarder kroner for salg av TV-rettigheter til årets VM. Sepp Blatter har selv sagt at TV-rettigheter er FIFAs hovedinntektskilde.

TV-rettighetene for Karibia har en lang og spesiell historie, beskrevet i rapporten Player and Referee, utgitt av Institutt for sikkerhetsstudier i Pretoria tidligere i år. Jack Warner fikk TV-rettighetene for Karibia i 1990, etter å ha erklært livslangt troskap til Blatter og daværende FIFA-president Joao Havelange.

FAKSIMILE: Dagbladet 25. august 2010.
FAKSIMILE: Dagbladet 25. august 2010. Vis mer

For disse TV-rettighetene betalte Warner én dollar.

Warner solgte raskt rettighetene videre. Beløpet er ikke offentlig kjent.

Frådet Men i 1999, da rettighetene til Sør Korea og Japan-VM i 2002 skulle distribueres, valgte det sveitsiske selskapet ISL, forgjengeren til Philippe Blatter-styrte InFront, å gi de karibiske TV-rettighetene til andre. Ifølge journalist Andrew Jennings som har avdekket flere skandaler i FIFA, frådet Warner av sinne, og sendte sporenstreks en e-post til sin venn, FIFA-president Sepp Blatter.

Og fikk rettighetene tilbake.

I desember 2001 betalte CFU, med Warner i spissen, omkring 25 millioner kroner til selskapet JD International.

Bakmenn selskapet står Jack og sønnen Daryan Warner. Hva rettighetene ble gjensolgt for er ikke offentlig kjent.

Men i februar 2007, etter en identisk transaksjon, kunne Warners JD selge TV-rettighetene for drøyt 120 millioner kroner, ifølge rapporten.

Det er denne millionbutikken Warner fryktet kunne velte som følge av den mislykkede handelen med de norske svartebørshaiene.

Den karibiske fotballunionen bekrefter overfor Dagbladet at Warner har mottatt Dagbladets spørsmål, men sier han ikke har hatt tid til å svare.