Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik rømte den etterlyste islamisten til Syria

Kan ha blitt avslørt av mobilen.

TIL SYRIA: Hayat Boumeddiene er etterlyst etter terroren i Paris. Ifølge BBC skal  26-åringen ha reist via Spania og Tyrkia, for så og ende opp i Syria. Dette bildet er fra en grenseovergang mellom Tyrkia og Syria. Foto: AFP PHOTO / IHLAS NEWS AGENCY / Faksimile fra BBC
TIL SYRIA: Hayat Boumeddiene er etterlyst etter terroren i Paris. Ifølge BBC skal 26-åringen ha reist via Spania og Tyrkia, for så og ende opp i Syria. Dette bildet er fra en grenseovergang mellom Tyrkia og Syria. Foto: AFP PHOTO / IHLAS NEWS AGENCY / Faksimile fra BBC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hayat Boumeddiene (26) er etterlyst etter terrorangrepene i Paris og ifølge flere medier skal hun nå befinne seg i Syria.

BBC har laget en skisse av det som angivelig skal være ruten til Boumeddiene.

Boumeddiene skal ha reist fra Paris til Madrid 2. januar og videre fra den spanske hovedstaden til Istanbul. Deretter skal hun ha reist fra Istanbul til byen Sanliurfa som grenser til Syria.

Telefonlogg Ifølge tyrkiske myndigheter krysset hun grensa til Syria 8. februar - samme dag som kjæresten og terroristen Amedy Coulibaly skjøt og drepte en politikvinne sør for Paris.

- Overvåkingsbilder viser henne på flyplassen (i Istanbul), sier utenriksministeren Mevlut Cavusoglu til det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

- Så krysset hun grensen til Syria 8. januar. Det kan vi slå fast basert på telefonlogger, sier han.

Nye overvåkningsbilder fra Syria-grensa skal vise Boumeddiene som forlater Tyrkia.

Siste spor lørdag Ifølge BBC er det registrert aktivitet på den etterlyste kvinnens telefon mens hun har vært i Syria. Siste aktivitet er fra lørdag 10. januar i den syriske byen Tel Abyad. Telefonsamtalen var dagen etter at kjæresten ble drept.

Statsminister Ahmet Davutoglu sier Tyrkia ikke kan holdes ansvarlig for at hun har kommet seg til Syria.

- Tyrkiske myndigheter trenger etterretning for å stanse mistenkte reisende, sa uttalte han på en pressekonferanse i Berlin mandag.

Hayat Boumeddiene ble etterlyst sammen med kjæresten Amedy Coulibaly torsdag forrige uke. Fredag tok Coulibaly gisler i en kosherbutikk øst i Paris. Fire av gislene, alle jøder, ble drept.

Fransk politi har tidligere opplyst til Dagbladet at Boumeddiene og Coulibaly ble kjærester i 2010. De giftet seg da i en muslimsk seremoni. På den tida skal Coulibaly allerede ha blitt radikalisert.

Coulibaly, som drepte fire gisler på et jødisk supermarked i Paris sist uke, var på en amerikansk overvåkingsliste for terror, ifølge CNN, gjengitt av NTB.

Coulibaly hadde vært i en amerikansk terrordatabase «en stund», sier en rettstjenestemann. Ifølge kanalen var Coulibaly i registrert i myndighetenes register Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE).

Registeret inkluderer rundt en million navn. 32-årige Coulibaly tok flere gisler i en kosherbutikk øst i Paris den 9. januar. Det skjedde få timer etter at gjerningsmennene bak angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo forskanset seg i et bygg nordøst for hovedstaden.

Amerikanske tjenestemenn har opplyst at brødrene Chérif og Said Kouachi, som drepte tolv personer under angrepet på Charlie Hebdo, hadde vært på en amerikansk overvåkingsliste i flere år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media