DØMT:  Arne Treholt, ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Arkivfoto: Odd Wentzel
DØMT: Arne Treholt, ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Arkivfoto: Odd WentzelVis mer

Slik rundlurte FBI spiondømte Arne Treholt

Naboene hans var ikke hvem som helst ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lydopptakene fra spionrettssaken mot Arne Treholt i 1985 er nå frigjort, og de siste tre firedelene av de totalt 263 kassettene med til sammen 175 timers lyd er gjort tilgjengelig.

Treholts «venner» Et av temaene som ble tatt opp under rettssaken var FBIs nøysommelige arbeid da de etterforsket Arne Treholt i New York. Arne og familien flyttet som kjent til New York i 1979, da Arne begynte i den norske FN-delegasjonen.

Politiets overvåkingstjeneste (POT) i Norge hadde i lang tid hatt Treholt under mistanke, og dermed startet POT og FBI et konkret samarbeid.

De to FBI-agentene og «ekteparet» Jim og Barbara Glennon gikk undercover, og i 1981 flyttet de inn i naboleiligheten til Treholt på Manhatten.

Og agentene kom raskt under huden på familien.

Så godt kjent ble de at Jim og Barbara hjalp Arne og familien med å bytte lås til leiligheten da den en dag ikke virket lenger.

Og da Treholt-familien var ute på reise - passet de på leiligheten.

KGB-kontakt Samtidig som Treholt var en familiemann ansatt i FN, pleiet han kontakt med den russiske KGB-agenten Vladimir Sjisjin, og utleverte informasjon til ham.

Dette visste ingen i Arne Treholts nære krets om.

I tillegg til dette hadde Treholt kontakt med en framstående offiser i den irakiske etterretningstjenesten DGI.

Utleveringen av disse dokumentene skal Treholt ha tjent store summer på.

To måneder etter at Treholt ble pågrepet utenfor Fornebu i 1984, fikk han møte sine gamle «venner» Jim og Barbara igjen. Det var ikke et hyggelig gjensyn, forteller etterforskningsleder, Ørnulf Tofte, i POT.

- De hadde etablert et forhold til Treholt, så Jim og Barbara ville selv fortelle til Arne hvem de var, og at de hadde vært med på denne operasjonen, sier Toft.

- Trykket stemning Før møtet startet skal Treholt ha sagt: - Jeg er alltid villig til å snakke med mine venner.

 LEDET ETTERFORSKNINGA:  Politiinspektør Ørnulf Tofte i POT ledet etterforskningen av Treholt. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / NTB Scanpix
LEDET ETTERFORSKNINGA: Politiinspektør Ørnulf Tofte i POT ledet etterforskningen av Treholt. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / NTB Scanpix Vis mer

Da møtet startet var stemningen en helt annen, ifølge etterforskningslederen.

- Jeg kan vel si at det var en trykket stemning blant de tre. Alle tre virket brydd, sier Toft.

Etterforskningslederen forteller at sammenkomsten stort sett artet seg som en dialog mellom Jim og Arne. Jim stilte spørsmål og Arne svarte.

Det ble for øvrig ikke gjort lydopptak av denne samtalen.

- Men for oss som hadde kjennskap til etterforskningen var det ingenting nytt som kom fram i denne dialogen, sier Toft.

Da Arne forlot avhørsrommet i 9. etasje i politihuset på Grønland i Oslo, sa han, ifølge Toft:

- Det er noen fine venner jeg har ...