Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik rundlurte journalisten fengselet

Med enkle triks lurte journalisten det britiske fengselsvesenet trill rundt, og fikk vokteransvaret for barnedrapssiktede Ian Huntley. Britene er rystet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens utgave av den engelske søndagstabloiden News of The World fortalte journalisten Mark McGee hvordan han fikk jobb på det strengt bevoktede fengselet Woodhill. Innen han hadde jobbet som fengselsvokter i 13 uker, hadde han ved to anledninger eneansvaret for Ian Huntley, som er siktet for drapet på 10-åringene Jessica Chapman og Holly Wells i Soham i fjor.

McGee tok også flere bilder av Huntley på cella si, som ble publisert i avisa, melder BBC.co.uk.

Kriminell referanse

Journalisten ringte enkelt og greit opp fengselet og spurte om å få en jobb.

Han hevder fengelsvesenet ikke oppdaget at han oppga falsk adresse, falske referanser og fortalte at han jobbet i et firma som var lagt ned for lenge siden da han søkte jobben. De overså også ordet «journalist» som var stemplet i passet han brukte som identifikasjon.

Ifølge The Scotsman oppga McGee en dømt kriminell som en av sine referanser. Det ble heller ikke oppdaget.

Politikerne reagerer

Saken debatteres nå på høyeste politiske nivå i Storbritannia. Innenriksminister David Blunkett krever en rapport fra fengselsvesenet i løpet av dagen om hvordan dette kunne skje.

Blunkett venter også en rapport om omstendighetene rundt Huntleys selvmordsforsøk ved overdose i forrige uke. Det ble i helga kjent at det var fengselets hundepasser som ga Huntley de siste av de 29 tablettene han brukte i selvmordsforsøket.

- Det er en rekke ting som har gått fullstendig galt. Nå må vi bli forsikret om at fengselsvesenet skjerper seg, sier innenrikspolitisk talsmann for liberaldemokratene, Simon Hughes.

- Jeg antar at ingen systemer for å sjekke hvem du ansetter er perfekte, men her virker det som kontrollen av opplysninger og referanser ikke er som den burde, sier Oliver Letwin, det konservative partiets innenrikspolitiske talsmann.

Ressursmangel

De fengselsansatte sier at episodene understreker problemet med underbemanning og manglende ressurser i britiske fengsler.

- Vi har alt for mange fanger i fengslene, og vi har utilstrekkelige ressurser i form av utdannede fengselsbetjenter til å ta seg av dem, sier Brian Caton i fengselsbetjentenes forbund.

- Vi har også manglende balanse mellom hvor lenge betjentene har vært i jobben, og hvorvidt det er riktig for dem å arbeide i et fengsel med veldig høyprofilerte fanger.

Krever opprydding

Mark Leech, redaktør for en håndbok for britiske fengsler, mener det er på tide at fengselsvesenet rydder i egne rekker. Han mener Peter visedirektør Peter Atherton, som er ansvarlig for sikkerhet, må gå.

- Det er på tide at fengselsvesenet viser at tar sikkerheten i våre strengest bevoktede fengsler seriøst, og at de gjør det på en måte som gjør at ingen er i tvil om alvoret i disse katastrofene. Det er på tide at Atherton henger fra seg nøklene sine og aksepterer at han ikke takler jobben, sier Leech.

Fengselsvesenet sier det er «svært bekymret» over påstandene og at de har startet en intern undersøkelse. I tillegg er politiet koblet inn.

- Vi har bedt politiet undersøke muligheten for at noe kriminelt har skjedd, sier en talsmann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media