Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik rundlurte tobakks-industrien Obama

Obama prøvde å øke skatten med over 2000 prosent. Industrien svarte med pipetobakk.

SKREV UNDER: Barack Obama røyker selv, men har gjort flere grep for å ramme tobakksindustrien. I juni undertegnet han Campaign for Tobacco Free.  Foto: AFP PHOTO/Saul LOEB/Scanpix
SKREV UNDER: Barack Obama røyker selv, men har gjort flere grep for å ramme tobakksindustrien. I juni undertegnet han Campaign for Tobacco Free. Foto: AFP PHOTO/Saul LOEB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Rullings er kjent som et relativt rimelig alternativ til vanlige sigaretter både her i Norge og i USA.

I USA prøvde Barack Obama å øke prisen betraktelig kort tid etter at han tok over som president. Skatten på rulletobakk ble skrudd i været, fra 2,44 dollar til 55,1 dollar per kilo. En økning på over 2000 prosent.

Meningen var at skatteøkningen skulle finansiere en forbedret helseforsikring for barn. En skulle også tro det ville ha en stor effekt på rullingsforbruket. Men effekten ble ikke som Obama-regjeringen hadde ønsket.

Tobakksprodusentene svarte med å kutte produksjon og salg av en lang rekke rulletobakkmerker, skriver nyhetsbyrået AP. I stedet lanserte de nye pipetobakksprodukter.

Skatten på pipetobakken er 6,3 dollar per kilo, altså noe over den opprinnelige rulletobakkskatten, men nesten 50 dollar mindre per kilo enn den økte skatten.

Og til de som måtte lure: Pipetobakken kan også brukes i rullepapiret.

Pipetobakk har tradisjonelt vært av noe lavere kvalitet og litt fuktigere enn vanlig tobakk. Men som AP skriver: Det er ingenting som sier at det trenger å være sånn. Forskjellen mellom de nye og de gamle produktene er stort sett merkelappen.

DJUPE DRAG: Disse sveitsiske studentene har droppet rullingens til fordel for vanlige sigaretter. Foto: AP Photo/Frank Prevel/Scanpix
DJUPE DRAG: Disse sveitsiske studentene har droppet rullingens til fordel for vanlige sigaretter. Foto: AP Photo/Frank Prevel/Scanpix Vis mer

Hvordan svarte så røykerne? De har gradvis gått over fra de gamle rulletobakkmerkene, til den nye «pipetobakken».

Pipetobakkproduksjonen har ifølge AP normalt vært omtrent 600 000 kilo i måneden i USA. I april økte produksjonen til 1,25 millioner kilo, og i august var det oppe i 3,8 millioner. Samtidig har rulletobakkproduksjonen gått ned fra 3,3 millioner kilo i måneden til 1,5 millioner.

Produsentene er også relativt åpne om at de rett og slett har gjort skattetilpasninger.

- Hva skal man gjøre? Du prøver å redde selskapet ditt. Og det som er gjort bryter etter vårt syn ikke med loven, sier Kevin Altman, talsperson i Council of Independent Tobacco Manufacturers of America, til AP.

Myndighetene jobber nå med hvordan de skal få bedre definisjoner av hva som faktisk er pipetobakk og rulletobakk, og hva som skal skattes som hva.

OPPLEVD PRISØKNING: Alex Radman og andre røykere i USA opplevde en prisøkning 1. april i år. Skatteøkningen var høyest på rulletobakk. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix
OPPLEVD PRISØKNING: Alex Radman og andre røykere i USA opplevde en prisøkning 1. april i år. Skatteøkningen var høyest på rulletobakk. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media