Liz Cheney og Donald Trump:

Slik rustes det til krig

Liz Cheney er fjernet fra det republikanske lederskapet i Representantenes hus. Nå gjør hun det klinkende klart at hun ikke kommer til å skygge unna kampen mot Donald Trump.

2017: Daværende president Donald Trump gir Liz Cheney en penn etter å ha signert en presidentordre. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB
2017: Daværende president Donald Trump gir Liz Cheney en penn etter å ha signert en presidentordre. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble den republikanske kongressrepresentanten og standhaftige Trump-kritikeren Liz Cheney vraket fra toppvervet i Det republikanske partiet.

- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sikre at den tidligere presidenten aldri nærmer seg det ovale kontoret igjen, sa Cheney til pressen etter vrakingen.

Kampvillig

Og nå legger hun planer for veien videre, skriver CNN. I et intervju med NBC sier Cheney at USAs tidligere president Donald Trump er villig til å «oppløse demokratiet for å komme tilbake til makten».

En kampvillig Cheney sier imidlertid at hun skal «gjenreise partiet».

- Jeg planlegger å være lederen, eller én av lederne, i en kamp for å bidra til å gjenreise partiet, sier Cheney, som er valgt inn fra delstaten Wyoming.

KAMPVILLIG: Kongressrepresentanten Liz Cheney vil ikke tone ned kritikken av Donald Trump, som hun sier undergraver demokratiet. Foto: NTB / AP Photo / Manuel Balce Ceneta
KAMPVILLIG: Kongressrepresentanten Liz Cheney vil ikke tone ned kritikken av Donald Trump, som hun sier undergraver demokratiet. Foto: NTB / AP Photo / Manuel Balce Ceneta Vis mer

Nå bekrefter hun at hun vil stille til gjenvalg i Huset.

Ifølge The Guardian ble Cheney også spurt av NBC tre ganger om hun planlegger å stille som presidentkandidat ved neste valg, men ønsket verken å bekrefte eller avkrefte.

I flere uker har andre i Det republikanske partiet vært ute etter å kaste henne fra stillingen i Kongressen fordi hun avviser Trumps påstand om at han tapte valget i fjor på grunn av valgfusk.

Mange republikanere mener at hun heller burde fokusere på å hjelpe partiet til å vinne mellomvalget neste år, enn på splittelsen i partiet.

- Bittert og forferdelig

I en uttalelse onsdag er ikke Donald Trump nådig i sin dom over Cheney, ifølge The Guardian.

- Liz Cheney er et bittert og forferdelig menneske. Jeg så på henne i går og innså hvor dårlig hun er for Det republikanske partiet, skrev han om Cheneys tale i Huset tirsdag kveld.

Videre uttalte Trump at Cheney ikke har noen personlighet.

- Hun er en krigshisser, hvis familie presset oss inn i den uendelige Midtøsten-katastrofen, den verste avgjørelsen i vårt lands historie. Jeg ser framover til å se henne som betalt bidragsyter på CNN eller MSDNC, skriver Trump videre, ifølge CBS News.

Liz Cheney er dattera til tidligere visepresident Dick Cheney.

USA-ekspert Hilmar Mjelde, seniorforsker ved Norce forskningsinstitutt, betegner konflikten mellom Trump og Cheney som «David mot Goliat», og peker på at Cheney inntil videre ikke vil være annet en stein i Trumps sko.

- Veien videre er blokkert for Cheney i overskuelig framtid, fordi Trump har både nær hele partiet og dets velgere bak seg. Anti-Trump fløyen er tannløs fordi den er så liten, sier Mjelde til Dagbladet.

Han legger til:

- Men Cheney har tre ressurser som hjelper henne: et kjent navn, moralsk autoritet og tilgang til riksmediene. De ledende mediene minus Fox News kommer til å tilby henne en mikrofon framover, sier han.

Fram til onsdag var Wyoming-representanten Republikanernes høyest rangerte kvinne i Kongressen.

Hun var én av ti republikanske representanter som støttet forslaget om å reise riksrett mot USAs tidligere president Donald Trump.

Anti-Trump-koalisjon

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Cheney har nektet å gi seg eller trekke tilbake kritikken, og har tidligere betegnet Trump som «uegnet» til å være USAs president.

- Jeg tror dere har sett det i løpet av de siste månedene at USAs tidligere president har blitt mer aggressiv, mer høylytt, og fortsetter løgnen, og jeg tror det er veldig viktig at folk forstår. Dette handler ikke om å se bakover, dette handler om potensiell skade han gjør nå - og som han fortsetter å gjøre, sa hun ifølge CNN.

Cheney betegner Trumps grep om Det republikanske partiet som «veldig farlig» og «en personlighetskult».

Mjelde tror at Cheney blir en leder i «anti-Trump-koalisjonen av enkeltpolitikere, eksterne grupper og Trump-kritiske medier».

- Kanskje vil det komme et tredje parti, sier han.

- Men disse anti-Trumperne vil ikke klare å vinne fram før partiet og landet legger bak seg Trump på et eller annet vis. Det skjer neppe før partiet taper et par presidentvalg på rad, eller at Trump gjør noe som tvinger fram et nasjonalt oppgjør med ham, sier Mjelde.

- Langsiktig kamp

Civita-rådgiver Eirik Løkke deler den oppfatningen, og tror at Cheney neppe vil gi seg. Tvert imot vil hun nå ha en friere plattform til å «angripe Trump og hans klakører i det republikanske partiet».

- Denne konflikten kommer til å vedvare ettersom Cheney er på valg i 2022, og utfordres av andre republikanere i primærvalget. Cheneys kamp for gjenvalg kommer til å være en proxy-kamp for kampen mellom Trump og Cheney, sier Løkke til Dagbladet.

Løkke har vanskelig for å se at Cheney på kort sikt skal gjøre et politisk comeback, men mener at Cheney «tenker på dette som en langsiktig kamp».

- Hun tenker at Trump ikke kommer til å være i det republikanske partiet for evig - og at dersom det republikanske partiet gjør det dårlig i 2022 under sterk innflytelse fra Trump, så vil det kunne åpne seg alternativer, hvor hun kan være en framtidig kandidat til å målbære en alternativ linje til Donald Trump. Men det ser ikke lyst ut akkurat nå, sier han.

- På kort sikt er det ingen tvil om at Trump dominerer det republikanske partiet, og at Cheney har opplevd mistillit som del av ledelsen i det republikanske partiet, ettersom hun har nektet å forholde seg stille i møte med løgnene og konspirasjonsteoriene til Trump, sier Løkke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer