Slik så Clara ut etter sykehustabbe

To dager gammel ble hun alvorlig brannskadd på sykehus i Stockholm.

BRENT PÅ SYKEHUSET:  Verre enn dette kan man knapt se ut etter en blodprøve. Lille Clara fikk en alvorlig forbrenning da sykepleieren skulle ta en PKU-test. Til venstre er Clara sammen med pappa Jesper Blomkvist og mamma Isabel Anglemark. Foto: Privat
BRENT PÅ SYKEHUSET: Verre enn dette kan man knapt se ut etter en blodprøve. Lille Clara fikk en alvorlig forbrenning da sykepleieren skulle ta en PKU-test. Til venstre er Clara sammen med pappa Jesper Blomkvist og mamma Isabel Anglemark. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lille Clara fikk en tøff start på livet da hun ble født på Karolinska universitetssykehus i Solna i Stockholm for et år siden.

Bare to dager gammel ble hun offer for en stygg sykehustabbe — en sykehustabbe som ga henne en alvorlig brannskade som hun fortsatt har merker etter.

Pappaen hennes, Jesper Blomkvist (19),  forteller Expressen.se at det var en sykepleier som påførte den nyfødte babyen brannskaden da hun skulle ta en PKU-prøve, en blodprøve alle nyfødte i både Sverige og Norge får tilbud om for å avsløre den sjeldne, men alvorlige stoffskiftesykdommen Føllings.

Varmet pute i micro For at ikke babyene skal plages av sprøytestikket, er det vanlig å varme opp stikkstedet før prøven tas. Denne sykepleieren tok i litt for hardt.

- Da hun skulle varme opp armen brukte hun en varmepute som hun puttet i microbølgeovnen. Den ble veldig varm og hun la den over hele armen så Clara fikk en kjempestor brannskade, forteller pappaen.

Foreldrene ble rystet da de så brannsåret.

- Først ble vi mest sjokkert, senere ble vi veldig sinte over at de kunne la noe slikt skje. På et sykehus bør man kunne føle seg trygg, sier Blomkvist.

Får erstatning De påfølgende månedene måtte foreldrene flere ganger ta med datteren tilbake til sykehuset for å bytte på såret. Ett år etter skaden har hun fortsatt et stort arr som trolig ikke vil forsvinne.

Foreldrene klaget sykehuset inn til den svenske pasientskadeerstatningen. Her er de tilkjent erstatning, men summen er på bare 1288 kroner.

- Det synes vi er en veldig liten sum, sier faren. Han forteller at de har fått beskjed om at Clara kan få mer erstatning senere for arret hun ble påført.

- Men hvor mye det blir kan de enda ikke si.

MÅTTE BEHANDLES:  I flere måneder måtte den lille jenta inn på sykehuset for å bytte bandasje på brannskaden. Foto: privat
MÅTTE BEHANDLES: I flere måneder måtte den lille jenta inn på sykehuset for å bytte bandasje på brannskaden. Foto: privat Vis mer