Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du søke gjennom hele Dagbladet-arkivet

Slik så Dagbladet ut da Apollo 11 landet på månen i 1969

- Det utrolige har hendt.

SPASERTUR: Neil Armstrongs legendariske sitat ledsaget Dagbladets oppslag dagen etter månespaserturen var et faktum. Faksimile av Dagbladet mandag 21. juli 1969.
SPASERTUR: Neil Armstrongs legendariske sitat ledsaget Dagbladets oppslag dagen etter månespaserturen var et faktum. Faksimile av Dagbladet mandag 21. juli 1969. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten internett, og uten umiddelbar bildeforbindelse mellom månen og NASA, var det umulig for Dagbladet og andre aviser å få tak i bilder fra månelandingen kort tid etter det skjedde.

Det er nå enkelt å bla gjennom gamle utgaver av Dagbladet på denne måten, takket være det nye arkivsøket. Her kan du søke gjennom tusenvis av papirutgaver av Dagbladet, så langt tilbake som til 1869, eller du kan bla gjennom enkeltutgaver.

SØKET FINNER DU HER (krever Pluss-abonnement)

Slik så Dagbladet ut da Apollo 11 landet på månen i 1969

Den 20. juli 1969 vandret Neil Armstrong og Buzz Aldrin rundt på måneoverflaten, den første gangen en slik spasertur på himmellegemet alle kjenner ble gjennomført. Mandag 21. juli ble den historiske hendelsen omtalt på første- og sistesiden i Dagbladet, riktig nok med en tegning av en av astronautene, ledsaget av beskrivelsen «Denne tegningen viser en av astronautene i aktivitet».

Talefeil?

Med innledningen «Det utrolige har hendt» får leserne i Norge blant annet vite at Armstrong satte foten ned på månen klokka 0355 norsk tid, og at han ytret de bevingede ord «Det var et lite skritt for for mennesket - men et gigantisk sprang for menneskeheten».

Faksimile av Dagbladet den 21. juli 1969. Nå er det enkelt å bla seg gjennom eldre utgaver av papir-Dagbladet. 
Faksimile av Dagbladet den 21. juli 1969. Nå er det enkelt å bla seg gjennom eldre utgaver av papir-Dagbladet.  Vis mer

Flere har for øvrig ment at Armstrong rotet til de første ordene, og at han sa «One small step for man» («Et lite skritt for menneskeheten»), istedenfor det riktige «One small step for a man» («Et lite skritt for et menneske»). Armstrong selv innså at den lille a-en velter betydningen av den famøse setningen, men insisterer på at han sa det riktig.

Forskere har ikke klart å finne et entydig svar, selv ikke etter nitid analyse av lydopptak fra månelandingen.

Seks turer

Dagbladet fortsetter månehistorien på sistesida av avisa, blant annet med informasjon om at «månefarerne holdt på å havne i et krater», Armstrongs puls idet «Apollo 11» svevde de siste meterne mot månen (156 slag i minuttet), og de første observasjonene fra romskipet etter at pulsen hadde roet seg.

- Den automatiske styringen så ut til å føre oss rett på en fotballplass, et krater på størrelse som en fotballplass, med et stort antall skrenter og steiner. Vi måtte overta manuelt og fly en god del selv forover over fjellet for å finne et forholdsvis pent sted å lande, sa blant annet Neil Armstrong til NASAs hovedkvarter i Houston.

Det ble foretatt i alt seks bemannede turer til månen i perioden 1969 og 1972, men det kunne vært sju. Apollo 13 måtte returnere til jorda med uforrettet sak, etter at en oksygentank eksploderte om bord på romskipet.

Den første turen: Buzz Aldrin på månen, sammen med det amerikanske flagget. Foto: NTB SCANPIX
Den første turen: Buzz Aldrin på månen, sammen med det amerikanske flagget. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling