Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik så de israelske soldatene ut etter møtet med aktivistene

Blodige soldater preger forsida av Tyrkias største avis. - Soldatene drev desperat nærforsvar, sier norsk ekspert.

OVERMANNET: Blodige israelske soldater blir vist fram på forsida av den tyrkiske storavisa Hurriyet i dag. Foto: AFP/HURRIET
OVERMANNET: Blodige israelske soldater blir vist fram på forsida av den tyrkiske storavisa Hurriyet i dag. Foto: AFP/HURRIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): En rekke bilder som viser hvordan israelske soldater ble overmannet av aktivister på skipet Mavi Marmara, ble i dag offentliggjort i Tyrkias største avis, Hurriyet, melder NTB.

I går skrev britiske Guardian at tyrkiske obduksjonsrapporter viser at de ni drepte tyrkiske aktivistene om bord ble truffet av hele 30 kuler, på kloss hold. Avisa skriver at obduksjonsrapportene undergraver israelske påstander om at soldatene handlet i selvforsvar.

- Desperat nærforsvar I Dagbladets papirutgave i dag tar oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets Stabsskole til orde for at de tyrkiske opplysningene delvis kan underbygge Israels versjon.

- Dette var spesialstyrker, og når de har kontroll på situasjonen, skyter de ikke på denne måten. Skadene, slik de blir beskrevet, kan tyde på at soldatene har drevet et slags desperat nærforsvar i situasjonen som oppsto etter at de bordet båten, sier Ydstebø til Dagbladet.

Nå finnes det også bildebevis for at aktivistene ikke tok i de israelske soldatene med silkehandsker.

Fotografiene rekonstruert Ifølge avisa Hurriyet har fotografiene blitt rekonstruert fra en minnebrikke til en av aktivistene i den tyrkiske organisasjonen IHH, etter at de først var slettet av de israelske soldatene.

Et av bildene som i dag pryder avisas forside, viser en israelsk soldat som holder den ene hånden mot bakhodet, mens ansiktet er fullt av blod.

PÅPEROPER SEG SELVFORSVAR: Israel hevder soldatene som bordet Gaza-skipet handlet i selvforsvar. Foto: AFP/HURRIYET
PÅPEROPER SEG SELVFORSVAR: Israel hevder soldatene som bordet Gaza-skipet handlet i selvforsvar. Foto: AFP/HURRIYET Vis mer

På et annet bilde ses den samme soldaten med blodet strømmende ut fra nesa, mens han blir geleidet ned en trapp av en aktivist. Et tredje fotografi viser en annen soldat med finlandshette som ligger på ryggen på dekk, mens en aktivist holder ham fast.

Soldaten har en blodflekk på buksa. Avisa publiserte også bilder av en offiser som faller ned trappa, og en annen som får hjelp av helsepersonell om bord på Mavi Marmara. På et annet bilde står to aktivister bak en dør med metallstaver i hendene.

Mavi Marmara var lederskipet i flåten på seks skip som mandag forsøkte å bryte den israelske blokaden mot Gazastripen. Skipet ble bordet av israelske styrker i internasjonalt farvann, og ni aktivister ble drept i sammenstøtene som oppsto.

TYRKISK STORAVIS: Bildene som i dag trykkes i tyrkiske Hurriyet, er gjort tilgjengelig for verdenspressen. Foto: AFP/HURRIYET
TYRKISK STORAVIS: Bildene som i dag trykkes i tyrkiske Hurriyet, er gjort tilgjengelig for verdenspressen. Foto: AFP/HURRIYET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!