Slik så det ut da Sea Shepherd søkte etter «Berserk»

Her er deres egen video. Slik lette båt og mannskap etter livstegn fra «Berserk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden «Berserk» utløste nødpeilersignalet natt til tirsdag 22. februar, lette aktivistskipet «Steve Irwin» innbitt etter den forsvunne båten.  

Her, i deres egen video, kan man se hvordan båten og dets mannskap i timevis speidet etter «Berserk» i isødet i Ross-havet.

Men søket var resultatløst. Etter flere dagers leting var det eneste de fant en redningsflåte, en åre, og noen vannflasker.  

25. februar fortalte «Steve Irwin»s kaptein, Paul Watson, at de avsluttet det aktive søket etter «Berserk».  

Da hadde «Steve Irwin» hatt en effektiv søketid på 52 timer.  

Helikopteret deres hadde hatt en effektiv søketid på 21 timer, med 2,5 times søk per flytur. 

Skipet har dekket et område på over 10 000 kvadratkilometer i Rosshavet og langs kysten av Franklinøya.  

Kaptein Watson anslår at de har brukt omlag 10 000 dollar på å søke etter «Berserk»:

- Vi har ikke regnet på det, men vi har vel brukt ca. 10 000 dollar ekstra på diesel og drivstoff til helikopteret. Sånt må vi regne med her nede. Mannskapet er frivillige, som jobber gratis. Vi kommer ikke til å sende noen regning verken til familiene i Norge eller til norske myndigheter, sa Watson til Dagbladet mandag.

- Ensom plass på jorda - Vi er ferdige. Det er over. Og nå er vi allerede for langt fra det området hvor det er sannsynlig at de kan ha havnet. Vi har søkt siden tirsdag, og kalt opp «Berserk» på VHF-radioen hver eneste time uten å få svar. Det er alltid taust. Og dette er en veldig stille og ensom plass på jorda, sa telegrafist Nuno Ramos til Dagbladet da søket var over for deres del.  

Skipets kvartermester Howie Cooke forteller hvordan de drømte om å finne tre glade menn drivende om bord «Berserk» rundt neste sving. 

 - Vi håper jo på det beste, og har tenkt gjennom alle mulige scenarier med tanke på hvordan de kan ha reddet seg, men mistet kontakten med omverdenen. Vi drømmer jo om å finne dem rundt neste sving. At skipet driver der uten mast, med tre glade menn om bord, sier Cooke til Dagbladet. 

1. mars ble søket offisielt avsluttet fra de newzealandske redningsmyndighetenes side. 

De pårørende til de savnede fortalte i går til Dagbladet at de ikke får ro fordi de spør seg selv om alt som kunne ha blitt gjort, ble gjort:

 - Leteaksjonen er over, og de har ikke funnet noe. Da er det over på den ene eller andre måten, men vi klarer ikke å la være å spørre oss selv om alt har blitt gjort, sier et av familiemedlemmene til den savnede Robert Skaanes til Dagbladet.    

SØRISHAVET:Når en satelitteier laster ned bilder etter bestilling legger de ut en såkalt "quick look"  det betyr at man kan se satelittbildet i dårligere oppløsning. Dette bildet er tatt av det amerikanske satelittselskapet i området hvor Berserk sist ga lyd fra seg. Oppløsningen på bildet er 25 meter. Foto: Digitale Globe
SØRISHAVET:Når en satelitteier laster ned bilder etter bestilling legger de ut en såkalt "quick look" det betyr at man kan se satelittbildet i dårligere oppløsning. Dette bildet er tatt av det amerikanske satelittselskapet i området hvor Berserk sist ga lyd fra seg. Oppløsningen på bildet er 25 meter. Foto: Digitale Globe Vis mer