Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik så det ut i «dødens fjøs» etter tre måneder uten mat

Noen av de 92 dyrene kan ha levd nesten like lenge.

 DØDENS FJØS:  Dette var noe av synet som møtte Mattilsynet, som kom  på inspeksjon i fjøset 20. mars i fjor etter varsel fra naboer. Alle de 92 kuene og kalvene var døde. De hadde ikke fått mat siden før jul tre måneder tidligere. Foto: Politiet.
DØDENS FJØS: Dette var noe av synet som møtte Mattilsynet, som kom på inspeksjon i fjøset 20. mars i fjor etter varsel fra naboer. Alle de 92 kuene og kalvene var døde. De hadde ikke fått mat siden før jul tre måneder tidligere. Foto: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom Namdal tingrett følger påstanden fra aktor, vil bonden i 30-årene fra Nord-Trøndelag få den strengeste straffen hittil for grov overtredelse av dyrevelferdsloven.

Etter tips fra bekymrede naboer kom Mattilsynet til et forferdelig syn og lukt 20. mars i fjor: 92 storfe lå livløse i «dødens fjøs».

Under rettssaken denne uka har det kommet fram at flere av dyrene kan ha levd i nærmere tre måneder uten mat - de siste to-tre ukene også uten vann.

- Ikke sadisme
- Strafferammen på tre år skal også dekke de aller verste sakene, der det er sadisme involvert. Det har vi ikke i vår sak. Men jeg mener at det ikke blir verre i vår kategori saker - der man slutter å stelle og fore dyr. Derfor må det også til en historisk streng straff, sa aktor, politiadvokat Amund Sand under sin prosedyre i tingretten tirsdag, ifølge Trønder-Avisa.

 TRAGEDIE - FOR DYR OG FOLK:  En annen del av det store fjøset, slik det så ut da Mattilsynet kom 20. mars i fjor. Foto: Politiet.
TRAGEDIE - FOR DYR OG FOLK: En annen del av det store fjøset, slik det så ut da Mattilsynet kom 20. mars i fjor. Foto: Politiet. Vis mer

I tillegg må mannen idømmes forbud i minst 10 år mot å ha dyr, mener aktor.

Forsvareren, advokat Bertil Smalås, mener 100 dagers fengsel er passende straff for klienten, som har tilstått de faktiske forhold. Mannen er vokst opp på gården, og har hatt ansvaret for den store besetningen med kjøttfe siden 2009.

Livskrise
I retten har han forklart dyretragedien med sin egen livskrise, som ble utløst seinhøsten 2014 da faren ble alvorlig syk.

Like før jula i 2014 låste han fjøsdøra, uten å sette sine bein der igjen før i februar 2015 da vannet frøys. Heller ikke da gikk han inn til dyrene.

Politiet har ikke lagt skjul på at det var en tøff opplevelse å komme til gården.

- Det er et grusomt syn når du finner rundt 70 døde dyr i et fjøs, sa lensmann Stein Erik Granli til Dagbladet i mars. Tallet på døde dyr har siden altså blitt oppjustert til 92.

Avledet kona
Bondens kone ble mistenksom, men han fant på historier som gjorde at heller ikke hun gikk inn inn i fjøset. Det var tilslutt naboer som reagerte på at det var mørkt, at traktoren ikke var i bruk og at stablene med rundballer ikke minket.

Seniorforsker Cecilie Mejdell ved Veterinærinstituttet beskrev dyrenes lidelse under rettssaken, ifølge Trønder-Avisa. Hun mener de sterkeste dyrene kan ha levd en god stund etter at vannet forsvant i månedsskiftet februar/mars i 2015.

Dyrepoliti
For ett år siden ble det offentlig kjent at det ville bli innført dyrepoliti i Norge. Først ut med pilotprosjektet var Sør-Trøndelag politidistrikt. Norges første dyrepolitimester Nils Kristian Moe fortalte Dagbladet den gang at han tar regjeringens nye vedtak med det største alvor.

- Vi skal håndtere saker i dyrepolitiet, like alvorlig som vi etterforsker drap og voldtekter i politiet. Noen saker er større enn andre selvsagt, men vil prioritere dette prosjektet skikkelig. Det er en god sak, og det er på høy tid at vi setter det på agendaen, sier dyrepolitimesteren til Dagbladet.

Arbeidet ble igangsatt i august og allerede i oktober kunne dyrepolitiet fortelle at de var nedrent med saker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media