Slik så det ut i Oslos gater

Denne helga har glass- og metallavfall flytet rundt returcontainerne flere steder i Oslo. - Det har vært problemer, innrømmer Norsk Gjenvinning.

FLYTER: Returcontaineren på Grønland denne helgen. Dette er bare ett av flere stedet hvor det har vært store mengder overflødig avfall. Foto: Jan Thomas Holmlund / Dagbladet.
FLYTER: Returcontaineren på Grønland denne helgen. Dette er bare ett av flere stedet hvor det har vært store mengder overflødig avfall. Foto: Jan Thomas Holmlund / Dagbladet.Vis mer

Den siste tiden har Dagbladet mottatt flere bilder fra ulike steder i Oslo by hvor glass- og metallavfall har rent over rundt returcontainerne.

På bildene kan du se haugevis av poser med flasker og avfall som ligger strødd utenfor containerene som ikke blir tømt.

- Noen må rydde opp

Jostein Ellingsen er en av dem som har latt seg irritere av søppelmengdene. På fredag tok han dette bildet av en av returcontainere på Tøyen i Oslo.

SØPPEL: PÅ fredag tok Ellingsen dette bildet på Tøyen i Oslo. Foto: Jostein Ellingsen
SØPPEL: PÅ fredag tok Ellingsen dette bildet på Tøyen i Oslo. Foto: Jostein Ellingsen Vis mer

- Jeg kunne ikke engang se nummeret som en må ringe for å melde ifra om alt søppelet. Så mye søppel var det. Så jeg tok et bilde og la det ut på Facebook i håp om at noen kunne rydde opp, forteller Ellingsen til Dagbladet.

Han har bodd på Tøyen i ti år, men forteller at han aldri har sett likende søppelmengder.

- Det var mye. Den siste tiden har jeg også sett liknende mengder på blant annet Hasle, utdyper han.

- I orden på mandag

På vegne av Renovasjonsetaten i Oslo kommune forklarer kommunikasjonsdirektør Kjersti Kristoffersen hva som har skjedd.

Hun hevder at forsøplingen skyldes en overtakelse fra en underleverandør.

- Fra denne mandagen skal det være i orden igjen. Renovasjonsetaten har hatt flere oppfølgingsmøter de siste par ukene, seinest fredag, med vår kontraktpartner Norsk Gjenvinning, sier hun.

Samtidig hevder hun at Norsk Gjenvinning må betale dagsbøter per hentepunkt der det ikke er som det skal være, hvis det ikke er i orden i løpet av helgen.

- Kommunens avtale med Norsk Gjenvinning gjelder de 1022 grønne containerne for glass og metaller. Det ser ut som det gjør nå fordi Norsk Gjenvinning har hatt innkjøringsproblemer med å overta denne hentingen fra en underleverandør, som gjorde jobben fram til 1. juni.

GAMLEBYEN: Bilde fra containeren i Gamlebyen søndag. Foto: Audun Hageskal / Dagbladet.
GAMLEBYEN: Bilde fra containeren i Gamlebyen søndag. Foto: Audun Hageskal / Dagbladet. Vis mer

- Oppstartsproblemer

På vegne av Norsk Gjenvinning forklarer kommunikasjonssjef Bim Kase:

- Vi har hatt noen oppstartsproblemer, grunnet nytt utstyr vi har blitt pålagt å bruke. Når vi ender i en situasjon som nå, hvor vi henger etter, må vi i tillegg søke Oslo renovasjon om å få sette på mer mannskap enn normalt. Så fort vi fikk tillatelse, satte vi på ekstra ressurser. Noe av grunnen er nok også at det har vært flere fridager som har gjort at det fyller seg opp.

Men nå skal det gå bedre, sier hun på vegne av dem som utfører jobben.

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Kjersti Marie Kristoffersen i Renovasjonsetaten. Foto: Oslo kommune.
KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Kjersti Marie Kristoffersen i Renovasjonsetaten. Foto: Oslo kommune. Vis mer

- Vi har satt inn ekstra store ressurser denne søndagen for at det skal være best mulig allerede mandag morgen, sier kommunikasjonssjefen.

- Ryddet opp

Og bedre har det også blitt ifølge Tøyen-beboer. Han forteller at de søpla i hvert fall er borte fra returcontaineren i hans nærmiljø.

- Nå er det ryddet opp. Så min Facebook-post ser ut til å ha funket og da er jeg fornøyd, avslutter han, og poengterer at han ikke håper det blir liknende tilstander igjen.

Dagbladet har også blitt tipset om at det søndag kveld har blitt ryddet opp rundt returcontaineren på Grønland.

Likevel forklarer Renovasjonsetatens kommunikasjonsdirektør Kristoffersen i enkelthet hvordan tømmesystemet fungerer:

- Kranbiler fra Norsk Gjenvinning tømmer de 1022 glass- og metallcontainerne. Tidspunktene kan variere etter fylling og mengde fra sted til sted.

To runder - etter kranbil

- Og så blir alle bæreposene og flaskehaugene det ikke har vært plass til i den fulle containeren stående igjen på fortauet?

- Nei. Norsk Gjenvinning tar en bilrunde nummer to og plukker med flasker og metall som står igjen ved siden av containeren.

- Det andre søppelet som står der, da?

- Dessverre blir det satt igjen møbler og kjøleskap og annet søppel som ikke skulle vært der. Det er det ikke Norsk Gjenvinnings ansvar å fjerne. Vi i Renovasjonsetaten anmoder innbyggerne om å ta ansvar - ingen ønsker vel en by med forsøpling ? Ta heller en tur til gjenbruksstasjonene og lever det på riktig sted, så bidrar alle til et reinere og grønnere Oslo. Til sjuende og sist er det vårt ansvar, altså Renovasjonsetatens, å holde reint rundt disse returpunktene. Men det betinger at innbyggerne forholder seg til de reglene som gjelder, sier kommunikasjonsdirektør Kjertsti Kristoffersen.

114 000 uketømminger

Og skyter også inn at Renovasjonsetaten er i gang med et nytt pilotprosjekt for å lære opp folk i ulike bydeler å sortere søppel. Nå møter kommunens lærerkrefter folk på Romsås. Neste ut er Grünerløkka.

- Hva skjer med tømmingen av de andre søppelkassene i parker og gater, utenom glass og metaller?

- Det er Bymiljøetatens ansvar. Renovasjonsetaten har ansvaret for de 114 000 søppel- og papirdunkene som blir tømt på privat- og forretningsadresser hver uke. Og for at tømmejobben med glass- og metallcontainere blir gjort.