Slik så Kobani ut etter forrige IS-angrep. I natt slo terrorgruppa til igjen

Harde kamper utenfor den syriske grensebyen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 27. januar i år kunne kurdiske styrker ferie at de hadde slått tilbake terrorgruppa Den islamske stats (IS) angrep på grensebyen Kobani, etter fire blodige måneder.

Men natt til i dag startet en ny IS-offensiv mot byen. Den skal allerede ha krevd minst 35 menneskeliv.

Et land i ruiner Kobani, også kjent som Ayn Al-Arab, ligger strategisk viktig plassert ved grensa til Tyrkia. Det forrige IS-angrepet startet i september i fjor og varte til januar, da terrorgruppa IS led et stort nederlag og måtte trekke seg tilbake. Med hjelp fra amerikanske luftstyrker ble terrorgruppa drevet tilbake inn i Syria og sine kjerneområder rundt hovedsetet Raqqa.

Men IS har den siste tiden lidd tap i områder rundt Raqqa, som i Tel Abyad, og det spekuleres i om angrepet på Kobani kan være en avledningsmanøver.

- Nattens hendelser i Kobani og Hasakeh er klassisk IS-strategi. Uventede og spektakulære angrep ble utført for å distrahere de kurdiske styrkene fra deres mål om ta seg til Raqqa, sier Charles Lister, forfatteren av boka «The Syrian Jihad», til Reuters.

Byen Kobani er langt fra den eneste syriske byen som er lagt i ruiner de siste åra, i krigen som startet som en frigjøringskamp.

Etter den arabiske våren I 2011 kom den arabiske våren til Midtøsten. I Syria hadde Bashar al-Assad sittet i presidentstolen siden 2000 og pådratt seg tittelen diktator. Sammen med Assad-familien styrte han landet med jernhånd.

Men den arabiske våren var tiden hvor diktatorer skulle veltes. For fire år siden dukket demonstrantene opp i gatene, men det som skulle bli en kamp for frihet, ente med full borgerkrig.

I dag er det flere hundre opprørsgrupper i Syria, som støttes av et stort nettverk av internasjonale stormakter. Iran, Saudi-Arabia, Russland, USA og Israel har alle sine interesser i Syria, noe som kompliserer arbeidet for fred.

15. mars 2015 var det fire år siden krigen i Syria startet. Dagbladet laget da en artikkelserie om Syrias fire mørke år som du kan lese her.